26.09.2024 / 10:46 Ljepota i Zdravlje - Predstavnici projekta "Glasaj za život"

Nakon Kantona Sarajevo, i drugi kantoni da interventno djeluju i smanje liste čekanja

Nakon Kantona Sarajevo, i drugi kantoni da interventno djeluju i smanje liste čekanja
Foto: Ustupljena fotografija
Predstavnici udruženja pacijenata koji čine Upravni odbor projekta "Glasaj za život", Sead Sefić, Alma Serdarević-Stefanišin, Zlatan Planinčić i Enida Glušac, razgovarali su u prostorijama Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo sa ministrom zdravstva ovog kantona Enisom Hasanovićem i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamerom Kosovcem. 

Istakli su probleme s kojima se susreću oboljeli, zbog čega je i pokrenut ovaj projekat.

Kako je jedan od četiri osnovna cilja projekta "Glasaj za život" smanjenje listi čekanja, važna tema bila je namjera ZZO da zajedno s Vladom KS i resornim ministarstvom interventnim djelovanjem doprinese smanjenju listi čekanja za onkološke pacijente. Očekuje se da će i drugi kantoni interventno djelovati da se smanje liste čekanja u Fondu solidarnosti.

Reumatološki pacijenti i oboljeli od psorijaze koji su već na protokolu nastavljaju sa liječenjem na posebnom programu, međutim, kantonalni Zavod nije u mogućnosti obuhvatiti i onkološke pacijente svojim programom, te bi ova intervencija s nivoa kantona predstavljala privremeno rješenje dok Fond ne iznađe način da osigura novac za ove pacijente, objašnjeno je. Prisutni su informisani i da će se lijek Methotrexate biti osiguran za sve oboljele od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti koji imaju preporuku specijaliste reumatologije, što dosad nije bio slučaj.

Razgovarano je i o uvrštavanju lijeka za karcinom prostate na listu prioritetnih lijekova u Kantonu Sarajevo, kao i preventivnim pregledima za onkološke pacijente kako bi došlo do gašenja alarmantne situacije u kojoj se pacijenti zbog dugih listi čekanja nalaze.

"Ovaj sastanak je prvi u nizu planiranih susreta na kojima ćemo insistirati da sve resorne institucije, bez obzira na podijeljene nadležnosti, stalno rade, sarađuju i pronalaze zakonske mogućnosti za rješavanje gorućih problema u zdravstvu", poručili su predstavnici projekta “Glasaj za život”.

Podsjećamo, projekat "Glasaj za život" su pokrenuli predstavnici Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH, Udruženja "Renesansa", Udruženja distrofičara Cazin, Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "SNAGA" u BiH i Udruženja oboljelih od multiplog mijeloma, mijelodiplastičnog sindroma i drugih rijetkih krvnih bolesti u BiH, okupljajući pacijente, njihove porodice, zdravstvene radnike i sve ljude dobre volje u zajedničkoj borbi protiv sistemskog nemara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo