21.09.2024 / 08:33 Zanimljivosti - Savjeti

Kada je bolje uzimati magnezij, ujutru ili navečer?

Kada je bolje uzimati magnezij, ujutru ili navečer?
Foto: Freepik

Magnezijum je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u mnogim funkcijama tijela. Iako se može dobiti ishranom, često se preporučuje upotreba magnezijuma kao dodatka ishrani kako bi se obezbjedio optimalan nivo u tijelu.

Uzimanje magnezijuma kao dijetetskog suplementa ima brojne zdravstvene prednosti, od podrške funkciji mišića i zdravlja srca do poboljšanja sna i mentalnog zdravlja.

Prije nego što počnete da uzimate magnezijum, preporučuje se da se konsultujete sa svojim ljekarom kako biste odredili odgovarajuću dozu i bili sigurni da je to pravi izbor za vas.

Magnezijum je neophodan za pravilno funkcionisanje mišića, uključujući njihovo opuštanje nakon kontrakcije. Nedostatak magnezijuma može dovesti do grčeva u mišićima, slabosti i umora.

A redovan unos magnezijuma može pomoći u spriječavanju ovih problema.

Iako se kalcijum često smatra najvažnijim mineralom za kosti, magnezijum je takođe ključan za zdravlje kostiju. Učestvuje u metabolizmu kalcijuma i doprinosi održavanju gustine kostiju, čime se smanjuje rizik od osteoporoze.

Magnezijum takođe pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, što je posebno važno za osobe sa dijabetesom ili one u riziku od razvoja ove bolesti. Može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, pomaže u regulisanju krvnog pritiska, održavanju redovnog srčanog ritma i smanjenju rizika od arterijskih naslaga.

Magnezijum ima smirujući efekat na nervni sistem, što može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna. Ovaj mineral pomaže kod nesanice i poremećaja sna. Takođe, žene koje pate od predmenstrualnog sindroma (PMS) mogu doživjeti olakšanje nakon uzimanja magnezijuma. Može smanjiti grčeve, nadimanje, promjene raspoloženja i druge neprijatne simptome povezane sa ovim stanjem.

Magnezijum je povezan sa regulacijom raspoloženja i smanjenjem simptoma depresije i anksioznosti. Dovoljan nivo magnezijuma u ​​tijelu može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju opšteg mentalnog zdravlja.

Kada piti magnezijum ujutru ili uveče

Kada piti magnezijum zavisi od vaših specifičnih potreba i razloga zbog kojih uzimate ovaj dodatak ishrani.

Magnezijum možete uzimati i ujutru i uveče. Ako je vaš cilj da poboljšate san i opustite se, najbolje je da ga uzimate uveče, jer može smanjiti stres i anksioznost.

Ako često imate noćne grčeve mišića, uzimanje magnezijuma uveče može pomoći u spriječavanju ovih problema. Također, može pomoći u oporavku mišića i smanjiti upalu ako ste tokom dana bili izuzetno fizički aktivni ili ste bili na nekom treningu.

S druge strane, ako želite da imate energiju tokom dana, funkcionalne mišiće i pravilno varenje, magnezijum je najbolje uzimati ujutru. Ovo je posebno korisno za ljude koji se bave fizičkom aktivnošću ili koji se osjećaju umorno tokom dana.

Također, možete podijeliti dozu magnezijuma i uzeti jednu ujutru i jednu uveče, piše clevelandclinic.org.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo