22.09.2024 / 14:00 Ljepota i Zdravlje - Dermatolozi

Želite usporiti starenje? Počnite piti tri napitka bogata vitaminom C

Želite usporiti starenje? Počnite piti tri napitka bogata vitaminom C
Foto: Ilustracija
Kako starimo, održavanje mladog izgleda kože postaje sve važnije, pogotovo nakon 50. godine.

Dok genetika i životni izbori igraju značajnu ulogu u tome kako starimo, prehrana je također važan element. Liječnici i stručnjaci kažu da određeni napici mogu također doprinijeti mladenačkoj koži i blistavom tenu.

Dermatolozi dr. Enrizza P. Factor, dr. Arash Akhavan i dr. Emmanuel Loucas tvrde da pića bogata vitaminom C mogu usporiti proces starenja.

Evo koje napitke su posebno izdvojili.

1. Sok od nara

Nar i sok od nara bogati su protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, koja mogu poboljšati elastičnost kože te je zaštititi od oštećenja i preuranjenog starenja. Nar također može povećati proizvodnju kolagena i elastina u koži, a dodavanje vitamina C u prehranu kroz nar može pomoći u sprječavanju pojave bora.

"Uz unos vitamina C, važno je piti puno vode, štititi kožu od sunca, ne pušiti i upravljati stresom kako biste kožu održali zdravom i mladolikom", ističe dr. Factor za SheFinds.

2. Sok od borovnica i smoothieji

Iako nije moguće potpuno spriječiti pojavu bora, hidracija i konzumacija raznovrsnog voća bogatog hranjivim tvarima ključni su za očuvanje mladolikog sjaja kože. Borovnice su povezane s poticanjem sinteze kolagena i sadrže zdrave antioksidanse. Konzumiranje soka od borovnica ili njihovo dodavanje u smoothieje može biti učinkovito za sprečavanje preuranjenog starenja.

Dr. Loucas objašnjava: "Borovnice su bogate antioksidansima koji štite kožu od svakodnevnih vanjskih i unutarnjih oštećenja. Također su bogate vitaminima A i C koji sprječavaju razgradnju kolagena. Borovnice imaju i protuupalna svojstva koja pomažu u borbi protiv ekcema, akni i rozaceje. Dodavanje borovnica u jutarnji smoothie odličan je način za poticanje proizvodnje kolagena."

3. Sok od naranče bez dodanih šećera

Dr. Akhavan tvrdi da vitamin C iz soka od naranče potiče sintezu kolagena, što poboljšava elastičnost kože i pridonosi mladolikom izgledu.

"Agrumi, poput naranči, izvrsni su izvori vitamina C koji igra ključnu ulogu u sintezi kolagena budući da pomaže pretvaranju aminokiselina u kolagen", kaže dr. Akhavan.

Dodavanje više vitamina C u prehranu može pomoći u sprječavanju nastanka bora, a dr. Factor zaključuje da su pijenje puno vode, zaštita kože od sunca, nepušenje i upravljanje stresom ključni za održavanje zdrave i mladolike kože, prenosi Index.hr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo