Visoki krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, stanje je u kojem srce mora raditi puno više kako bi pumpalo krv kroz tijelo. Ako se ne kontroliše, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog i moždanog udara.
Procjenjuje se da otprilike jedna od tri osobe živi s hipertenzijom, a mnogi to ni ne znaju, jer ovaj problem često ne pokazuje nikakve simptome. Visoki krvni tlak može uzrokovati nekoliko uzročnika, a prehrana je jedan od ključnih. Hrana s visokim udjelom soli povećava krvni tlak, jer zadržava vodu u tijelu, ali ono što jedemo i pijemo također može imati suprotan učinak.
Studija objavljena 2019. u časopisu Food Science and Nutrition otkrila je da neslani sok od paradajza može značajno sniziti krvni tlak. Istraživači iz Tokija pratili su 481 učesnika koji su svakodnevno pili ovaj sok, a rezultati su pokazali da je kod onih s povišenim krvnim tlakom došlo do značajnog poboljšanja.
Učesnici studije pili su između 85 i 215 ml soka od paradajza svaki dan, a većina njih konzumirala je oko 200 ml. Prije i nakon studije, mjerili su im se markeri kardiovaskularnog rizika, uključujući krvni tlak, nivo lipida u krvi i toleranciju na glukozu. Rezultati su pokazali da je krvni tlak kod 94 učesnika s neliječenom hipertenzijom bio znatno snižen, dok je nivo "lošeg" LDL holesterola pala kod 125 učesnika.
Istraživači pretpostavljaju da je smanjenje krvnog tlaka povezano s antioksidansom likopenom koji se nalazi u paradajzu. Likopen je poznat po svom snažnom antioksidativnom djelovanju, a istraživanja sugerišu da pomaže u sprječavanju razvoja ateroskleroze, stanja koje može dovesti do začepljenja arterija i kardiovaskularnih bolesti.
Rezultati ove studije pokazuju da svakodnevno ispijanje neslanog soka od paradajza može biti jednostavan i učinkovit način za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje rizika od srčanih bolesti.
Ako tražite prirodan način za poboljšanje zdravlja, sok od paradajza mogao bi biti odličan dodatak vašoj prehrani.
(Vijesti.ba)