23.09.2024 / 13:07 Ljepota i Zdravlje - Zdrava hrana

Voće koje smanjuje rizik od demencije: Pola šoljice dnevno poboljšava pamćenje

Voće koje smanjuje rizik od demencije: Pola šoljice dnevno poboljšava pamćenje
Ilustracija / Pexels

Demencija i Alchajmerova bolest sve su češći među starijom populacijom, a riječ je o oštećenju pamćenja, ali i drugih intelektualnih sposobnosti.

Stručnjak je otkrio da konzumacija jedne voćke može pomoći pri smanjenju rizika od demencije.

Prema mišljenju ljekara Emera Mek Svinija, kozumacija veće količine borovnica može poboljšati vaše sposobnosti pamćenja.

Smatra se da pola šoljice dnevno pomaže zdravlju mozga.

"Borovnice su bogate antioksidansima, posebno antocijaninima, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale — dva faktora povezana s padom kognitivnih sposobnosti", objasnio je ljekar za The Sun, prenosi B92.

Redovno uvođenje borovnica u ishranu utiče na poboljšanu funkciju mozga, zadržavanje pamćenja i rizik od bolesti povezanih sa starenjem poput demencije.

Ovo nije prvi put da se borovnice povezuju s manjim rizikom od pojave demencije, s obzirom na to da je studija Univerziteta u Sinsinatiju otkrila da konzumacija ovog bobičastog voća u pedesetima pomaže pri zadržavanju pamćenja.

Naučnici su ispitali 33 osobe u pedesetime te polovini ispitanika dali vrećicu borovnica. Ispitane osobe su nakon unosa voća pokazali značajnije poboljšanje vještina pamćenja.

Doktor preporučuje i smanjenu konzumaciju alkoholnih pića, na način da naizmjence pijete alkoholno i bezalkoholno piće.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo