25.09.2024 / 09:19 Svijet - Nakon naopada Izraela

Libanski ministar vanjskih poslova razočaran Bidenovim izjavama

Libanski ministar vanjskih poslova razočaran Bidenovim izjavama
Foto: LBCI Lebanon

Libanski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib izrazio je razočaranje izjavama američkog predsjednika Joea Bidena o eskalaciji krize između Libana i Izraela, ali je rekao da se nada da Washington ipak može intervenirati i pomoći.

“Nije bilo jako. Nije obećavajuće i ne bi riješilo ovaj problem”, rekao je Habib komentirajući Bidenov govor u Ujedinjenim narodima, prenosi Reuters.

“Još uvijek se nadam. Sjedinjene Američke Države su jedina zemlja koja stvarno ‘može napraviti razliku’ na Bliskom istoku kao i u pogledu Libana”, istaknuo je.

Habib je govorio tokom događaja koji je organizirala Fondacija Carnegie za međunarodni mir.

Procjenjuje se da je pola miliona ljudi raseljeno u Libanu, rekao je. Libanski šef diplomatije kazao je se libanski premijer nada da će se sastati s američkim dužnosnicima u sljedeća dva dana.

Bou Habib je sugerirao da izraelska vlada ozbiljno ne teži dogovorenom okončanju borbi i umjesto toga nastoji pobijediti na bojnom polju.

Biden je ranije u govoru pred Generalnom skupštinom nastojao smiriti napetosti u trenutku dok postoje izgledi da će se rat između Izraela i palestinske grupe Hamas, koji traje gotovo godinu dana, preliti na Liban u borbi protiv Hezbolaha.

“Sveopći rat nije ni u čijem interesu. Čak i ako je situacija eskalirala, diplomatsko rješenje je još uvijek moguće”, poručio je američki predsjednik Generalnoj skupštini UN-a sa 193 zemlje članice.

Biden je dobio aplauz kada je pozvao da Izrael i Hamas finaliziraju uvjete za sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji su predložili Sjedinjene Američke Države, Katar i Egipat.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo