25.09.2024 / 09:52 Svijet - Pripreme za izgradnju lokacije

Beč započinje izgradnju prvog geotermalnog postrojenja

Beč započinje izgradnju prvog geotermalnog postrojenja
Foto: Wien Energie

Planiranim puštanjem u rad 2028. godine, postrojenje će snabdijevati do 20.000 domaćinstava u Beču klimatski neutralnom toplinskom energijom. 

Grad Beč postavlja još jedan važan korak ka klimatskoj neutralnosti sa početkom izgradnje prvog geotermalnog postrojenja u Aspernu. "deeep", zajedničko preduzeće Wien Energie i OMV-a, započinje pripreme za izgradnju lokacije, dok će bušenja započeti tokom zime 2024/2025. godine.

Ovo novo postrojenje će od 2028. godine snabdijevati do 20.000 domaćinstava klimatski neutralnom energijom iz podzemnih izvora, čime će se smanjiti emisije CO2 za 54.000 tona godišnje.

„Ovo je još jedan ključni korak ka zaštiti klime i energetskoj nezavisnosti,“ izjavio je Peter Hanke, član gradske vlade zadužen za finansije, privredu, rad i bečka javna preduzeća. „Beč ima izvrsne prirodne resurse za dubinsku geotermiju, a uz ovaj projekat, približavamo se cilju da do 2040. godine postignemo klimatsku neutralnost.“

Postrojenje će koristiti termalne izvore sa dubine od preko 3.000 metara kako bi proizvodila toplinsku energiju. Wien Energie planira uložiti 170 miliona eura u ovaj projekt u narednih pet godina. Dugoročni cilj je da postrojenje do 2030-ih godina snabdijeva do 200.000 domaćinstava.

Ovaj projekat je ključni dio šireg plana Beča za prelazak na obnovljive izvore energije, u okviru strategije „Riješimo se plina“ (Raus aus Gas) koja predviđa korištenje toplinske energije iz različitih održivih izvora poput otpadne topline, velikih toplotnih pumpi i obnovljivih gasova poput vodonika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo