25.09.2024 / 09:45 Svijet - Ozbiljne optužbe

Švedska istražuje hakersku operaciju iranske revolucionarne garde zbog eskalacije društvenih sukoba

Švedska istražuje hakersku operaciju iranske revolucionarne garde zbog eskalacije društvenih sukoba
Foto: Ilustracija

Iranska sigurnosna služba stoji iza specijalne operacije protiv ciljeva u Švedskoj, saopćilo je tužilaštvo te nordijske zemlje.

U operaciji su hakeri poslali hiljade tekstualnih poruka Šveđanima pozivajući na osvetu zbog spaljivanja Kur'ana 2023. godine, navodi Tužilaštvo.

Viši tužilac Mats Ljungqvist rekao je u izjavi od 24. septembra da je preliminarna istraga pokazala da je "iranska država preko Korpusa iranske islamske revolucionarne garde (IRGC) izvršila proboj podataka u švedskoj kompaniji koja vodi veliki posao SMS usluga."

Dodao je da su istražitelji uspjeli utvrditi identitet iranskih hakera koji su izvršili proboj podataka.

"Cilj je bio dodatno zaoštravanje situacije i povećanje sukoba koji je preovladavao između različitih grupa u društvu", rekao je Ljungqvist, dodajući da iako "nedostaju" uslovi za krivično gonjenje u inostranstvu ili izručenje Švedskoj za one za koje se sumnja da stoje iza kršenja, slučaj se može ponovo otvoriti.

To "ne znači da su osumnjičeni hakeri potpuno otpisani. Sve dok zločin nije zastario, tužioci mogu ponovo pokrenuti preliminarnu istragu", rekao je Ljungqvist.

Iranska ambasada u Stockholmu saopćila je da optužbe i čin njihovog objavljivanja "truju i utiču na atmosferu bilateralnih odnosa".

Ambasada "smatra optužbe neosnovanim i odbacuje ih", citirala je ambasada iranska novinska agencija Tasnim.

Švedska je prošlog ljeta doživjela seriju uličnih spaljivanja Kur'ana što je izazvalo ogromne nemire i zategnute odnose između Stockholma i nekoliko bliskoistočnih zemalja.

Dok je švedska vlada službeno osudila spaljivanje knjige koju muslimani smatraju svetom riječju Božijom, zakonodavci su također rekli da ne mogu zaustaviti te akcije jer ih štite zakoni o slobodi govora i okupljanju.

Ovo pitanje je također odgodilo ulazak Švedske u NATO jer je Turska iznijela primjedbe, rekavši da je "neprihvatljivo dozvoliti antiislamske proteste u ime slobode izražavanja".

Švedski tužioci rekli su da je grupa koja sebe naziva Anzu timom bila pošiljalac 15.000 tekstualnih poruka poslanih Šveđanima u kojima se poziva na osvetu za spaljivanje Kur'ana.

Nisu objavili koja je švedska kompanija za SMS usluge hakirana.

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo