25.09.2024 / 09:00 Svijet - Florida

Napadač na Trumpa optužen za pokušaj atentata na predsjedničkog kandidata

Napadač na Trumpa optužen za pokušaj atentata na predsjedničkog kandidata
Foto: Vijesti.ba

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u utorak da je naoružani napadač optužen da je planirao ubistvo Donalda Trumpa na njegovom golf terenu na Floridi ranije ovog mjeseca optužen za još tri dodatne tačke, uključujući pokušaj atentata na glavnog predsjedničkog kandidata.

Optužba za pokušaj atentata na glavnog predsjedničkog kandidata nosi potencijalnu doživotnu kaznu zatvora nakon osude.

Optužnicu protiv Ryana R. podigla je velika porota u Majamiju, saopćilo je Ministarstvo pravde, a sudski dokumenti pokazuju da je slučaj nasumično dodijeljen sutkinji Aileen Cannon.

Cannon je savezna sutkinja koju je imenovao Trump i koja je privukla veliku pažnju zbog njenog vođenja krivičnog slučaja koji optužuje bivšeg predsjednika za ilegalno gomilanje povjerljivih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Ona je odbacila taj slučaj u julu, a na odluku se sada žalio tim specijalnog tužioca Jacka Smitha.

Ryan R. se već suočio s dvije optužbe za oružje nakon što su vlasti rekle da je uperio pušku kroz ogradu u Trumpov golf klub u West Palm Beachu na Floridi 15. septembra dok je republikanski predsjednički kandidat tamo igrao golf. Naređeno mu je da ostane u zatvoru do suđenja.

Tužioci su naveli da je Ryan R. pisao o svojim planovima da ubije Trumpa u rukopisnoj poruci nekoliko mjeseci prije hapšenja 15. septembra u kojoj je svoje postupke nazvao neuspjelim "pokušajem atentata na Donalda Trumpa" i ponudio 150.000 dolara za svakoga ko bi mogao da "završi posao".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo