19.09.2024 / 14:32 BiH - Mostar

Nikšić na obilježavanju Dana mobilizacije policije MUP-a RBiH

Nikšić na obilježavanju Dana mobilizacije policije MUP-a RBiH
Foto: FENA

Federalni premijer Nermin Nikšić prisustvovao je današnjem centralnom obilježavanju godišnjice Dana mobilizacije policije MUP-a RBiH u Mostaru u organizaciji Unije veterana MUP-a RBiH.

- Svi mi koji smo preživjeli period agresija na Bosnu i Hercegovinu svjesni smo činjenice da je upravo redovna policija i rezervni policijski sastav, čija ja mobilizacija bila na današnji dan 1991. godine, preuzela prvi udar agresora na BiH. Policija je zaustavila, obranila i omogućila da se organizuju druge patriote koji u tom trenutku nisu bili u stanju da to rade - izjavio je tom prilikom Nikšić.

Dodao je kako su pripadnici policije rame uz rame s pripadnicima Armije RBiH učestvovali u akcijama obrane i oslobađanja teritorija u BiH.

- Svi oni koji drže do svoje istorije trebaju to znati i trebaju odati počast onima koji su u toj borbi položili svoje živote - poručio je Nikšić.

Po njegovim riječima, jako je važno obilježavati važne istorijske datume, ali isto tako treba se okrenuti budućnosti.

- Volio bih da konačno dođe do perioda kada će se u cijeloj BiH stvari nazivati pravim imenom, kada ćemo se suočiti s istinom, priznati istinu, jedni drugima se ispričati i okrenuti se budućnosti, jer ostajemo bez bića Bosne i Hercegovine. Odlaze nam mladi i sredovječni ljudi koji više ne žele živjeti u zemlji pravne nesigurnosti, u zemlji u kojoj u svom trenutku neka budala može zapaliti novu iskru sukoba. Iskreno se nadam da ćemo prihvatiti barem one činjenice koje su utvrđene pravosnažnim presudama međunarodnih sudova - kazao je Nikšić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo