19.09.2024 / 22:00 BiH - Saopćenje

Veterani Odreda policije Bosna o tenku: Hvala građanima i gradonačelnici Karić

Veterani Odreda policije Bosna o tenku: Hvala građanima i gradonačelnici Karić
Foto: Vijesti.ba
Pripadnici Veterana Odreda policije "BOSNA", Specijalne jedinica MUP RBiH oglasili su se danas saopštenjem o postavljanju spomen tenka u parku pored Druge gimnazije u Sarajevu.

Lokacija na kojoj se gradi spomenik je podijelila javnost - dok jedni smatraju da nije primjereno da bude u blizini škole, drugi ne vide ništa sporno u tome.

Njihovo saopćenje u nastavku prenosimo u cjelosti:

"Sa ciljem očuvanja sjećanja na Specijalnu jedinicu MUP RBiH, Odreda policije ,,BOSNA", a posebno sjećanja na naše šehide i poginule specijalce, Udruženje veterana Odreda policije ,,BOSNA" je 2015. godine pokrenulo proceduru izgradnje „Spomen-obilježja Bosanskim specijalcima“.

Na osnovu našeg zahtjeva, Gradsko vijeće Grada Sarajevo je na sjednici održanoj 27.07.2016. godine donijelo Odluku o podizanju spomenika Bosanskim specijalcima, kao spomenika od značaja za Grad Sarajevo, te mu dodijelilo lokaciju u parku pored II Gimnazije u ulici Alipašina.

Nakon provedene konkursne procedure, izabrano je idejno rješenje umjetnika Nebojše Šeriće - Šobe, borba “Davida protiv Golijata", uništeni tenk neprijateljske vojske, sa pet bronzanih bisti bosanskih specijalaca, te betonski zid - postament obložen granitnim pločama sa uklesanim 81 imenom poginulih specijalaca.

Od Odluke o podizanju spomenika Bosanskim specijalicima Gradskog vijeća Grada Sarajeva, pa do potpisivanja trilateralnog Sporazuma o realizaciji izgradnje „Spomen-obilježje Bosanskim specijalcima“ između Gradske uprave, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i našeg Udruženja prošlo je više od 7 godina.

Upravni odbor i Skupština Udruženja, i pored brojnih opstrukcija, ostali su dosljedni da se spomenik izgradi po ideji umjetnika Nebojše Šerića - Šobe na dodjeljenoj lokaciji od strane Gradskog Vijeća Grada Sarajeva.

„Spomen-obilježje Bosanskim specijalcima“ će biti posvećeno našim šehidima i poginulim, najboljim kćerima i sinovima, svim braniocima Sarajeva koji su položili svoje živote za odbranu grada.

Također, ovaj spomenik ostaje svima nama kao trajni podsjetnik na 260 agresorskih tenkova oko našeg grada čije su granate ubijale naše sugrađanke i sugrađane i uništavale naš grad, ali i podsjetnik na herojsku odbranu i dane kada je opstala naša domovina.

U Odredu policije „BOSNA“ tokom agresije borilo se 1.376 specijalaca, od kojih je svoje živote dao 81 specijalac, među kojima i jedna djevojka i čija imena će biti ispisana na postamentu ovog spomenika.

Pripadnici Odreda policije „BOSNA“ su nosioci 5 Medalja za hrabrost, 4 Zlatna ljiljana, 1 Orden zlatnog grba sa mačevima, 86 Zlatnih policijskih znački i 59 Srebrenih policijskih znački od kojih je većina dodjeljena posthumno.

Na kraju želimo reći VELIKO HVALA za podršku našim saborcima iz Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo, našem ministru za boračka pitanja, velikom broju građana i građanki i našoj gradonačelnici Benjamini Karić, kojoj dajemo punu podršku u realizaciji izgradnje spomenika i organizaciji ceremonije svečanog otkrivanja i koja je svoje obećanje pretvorila u djela", stoji u njihovom saopćenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo