19.09.2024 / 20:51 BiH - Komentar za Fenu

Zvizdić o odluci Ustavnog suda BiH: Ovo je pobjeda države

Zvizdić o odluci Ustavnog suda BiH: Ovo je pobjeda države
Foto: Fena
Današnju odluku Ustavnog suda BiH da u potpunosti stavi van snage Izborni zakon koji je usvojen u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS prokomentarisao je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić smatra pobjedom Bosne i Hercegovine, ustavnom pobjedom i pobjedom vladavine prava i obaveznosti vođenja svih aktivnosti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

- Ustavni sud BiH jasno je odlučio da je Predmet Izborni zakon u suprotnosti sa Ustavom BiH i sa Izbornim zakonom BiH, da ne postoji ustavni osnov da bh. entitet Republika Srpska donosi ustavni zakon jer time preuzima državne nadležnosti jer u jednoj državi ne mogu postojati dva izborna sistema, a entiteti su obavezni da poštuju državne odluke i da poštuju Ustav Bosne i Hercegovine - izjavio je za Fenu Zvizdić.

Smatra to važnom odlukom kojom je, kako je podvukao, zaustavljena jedna antiustavna procedura.

- Važna je i zbog toga što to može biti vrlo jasna poruka da slične aktivnosti, ako o njima razmišlja bilo koji pojedinac ili institucija u bh. entitetu Republika Srpska, ne pokreću odnosno da ćemo uvijek na institucionalan način osporiti i oboriti sve aktivnosti koje su u suprotnosti sa Ustavom i ustavno-političkim sistemom Bosne i Hercegovine. Ovo posmatram kao pobjedu države Bosne i Hercegovine i poruku svima da se moraju ponašati u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine - poručio je Zvizdić.

Zvizdić je uputio prije nekoliko mjeseci zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona RS, koji je usvojen u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska. Ubrzo poslije toga usvojena je privremena mjera kojom je zabranjeno stupanje na snagu tog zakona, a danas je na plenarnoj sjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine stavljen van snage.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo