9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.09.2024 / 12:21 BiH - Foto

Postavljen tenk ispred Druge gimnazije u Sarajevu

U parku koji se nalazi prekoputa Druge gimnazije u Sarajevu jutros je stigao tenk, koji će predstavljati spomenik posvećen bosanskim specijalcima odreda "Bosna".

Radovi na izgradnji spomen-obilježja su počeli krajem jula i još uvijek su u toku, a danas je postavljen i tenk. Grad Sarajevo je inače investitor ovog projekta.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić jutros je posjetila ovu lokaciju, a ranije je objasnila da će se spomenik sastojati iz više cjelina.

Karić je pojasnila da je u pitanju uništeni tenk neprijateljske vojske, a spomenik će sastojati od pet bronzanih bista bosanskih specijalaca koji se nalaze u položaju koji izražava slavlje osvajanja neprijateljskog tenka, te betonski zid obložen granatnim pločama sa uklesanim imenima poginulih boraca pripadnika specijalne jedinice policijskog odreda "Bosna".

Na instalaciji tenka u ovom parku insistirala je direktno gradonačelnica Karić, a sam momenik je bio mnogo puta osporavan.

Dodala je da je to bila herojska borba bosanskih specijalaca protiv mnogostruku bolje opremljenog neprijatelja koji je posjedovao mnogo superiorniju tehniku i logistiku.

Mnogi smatraju da nije primjereno da tenk, kao spomenik, bude u blizini škole. No, to nije omelo vlast da sprovede svoju zamisao i na taj način oda počast herojima države.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo