19.09.2024 / 19:11 BiH - 'GreenTech Sarajevo Challenge'

Tehnološki forum 'Sarajevo Unlimited' će biti održan 25. i 26. septembra

Tehnološki forum 'Sarajevo Unlimited' će biti održan 25. i 26. septembra
Foto: Sarajevo Unlimited
Sarajevo Unlimited, jedan od najznačajnijih regionalnih događaja posvećenih tehnologiji i poduzetništvu, deveti put okuplja mlade, poduzetnike, inovatore, predstavnike institucija i globalnih kompanija, ali i međunarodnih organizacija.

Ove godine, forum će biti održan 25. i 26. septembra u hotelu Holiday, pružajući platformu za dijalog o održivim rješenjima i inovacijama.

Sarajevo Unlimited donosi i priliku za slušanje istaknutih stručnjaka iz oblasti tehnologije i održivosti, koji dolaze iz renomiranih kompanija širom regije i svijeta.

Programom su predviđeni paneli koji će se baviti temama poput digitalne uprave, zelene tranzicije, održivog transporta u urbanim sredinama, pametne kupovine, a učesnici će imati priliku čuti inspirativne govornike i razgovarati sa mladim poduzetnicima koji su pokrenuli svoje startupove uz podršku Ministarstva privrede KS.

- Ministarstvo privrede prošle godine je bio dio Sarajevo Unlimiteda i zaista smo sa ponosom pratili prezentaciju mladih poduzetnika i njihovih poduzetničkih inovativnih ideja. Ove godine očekujemo isti taj nivo, isti taj standard i radujemo se budućoj saradnji - kazao je Zlatko Mijatović, ministar privrede KS.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, organizatori foruma će ponovo organizovati svečanu ceremoniju dodjele nagrada u više kategorija. Bit će upriličena na posebnoj večeri, prije početka samog foruma.

- I ove godine Turistička zajednica je strateški partner Sarajevo Unlimited foruma i mi smo to prepoznali kao jedan od najznačajnijih regionalnih događaja iz sfere inovacija. Naravno, mi kao Turistička zajednica želimo da upotrijebimo i da koristimo nove tehnologije da bi unaprijedili, kako turizam u Kantonu Sarajevo, tako i da bi svim našim turistima omogućili što kvalitetniji i bolji boravak u Sarajevu - izjavio je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS, koji su partner foruma već duži niz godina.

Poseban akcent ovogodišnjeg izdanja stavljen je na mlade, kroz 'GreenTech Sarajevo Challenge' – takmičenje osmišljeno za promovisanje budućih lidera i poduzetnika u oblasti tehnologije i održivih poslovnih modela. Najbolji timovi će biti nagrađeni, a glavne teme ovogodišnjeg programa uključuju razvoj pametnih transportnih sistema za grad Sarajevo, digitalnu upravu, zelenu ekonomiju, internet trgovinu, te primjenu IoT i ICT tehnologija.

Kao i prethodnih godina, forum su podržali Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Vlada KS, Ministarstvo privrede KS i Turistička zajednica KS, te kompanije kao što su BH Telecom, Huawei, Core, Comtrade, GIZ, AMUS, Oracle, Artisan, MindSet, Asocijacija eComm i mnoge druge, saopćili su organizatori.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo