9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.09.2024 / 12:53 BiH - Dobre vijesti

Sladić: Vrelom ljetu 'odzvonilo', ali ne i ugodnom kasnom ljetu

Sladić: Vrelom ljetu 'odzvonilo', ali ne i ugodnom kasnom ljetu
Foto: FB

Onom pravom ljetu, kada govorimo o temperaturama zraka od 33 do 35 stepeni, pa i preko 35 stepeni, sada je gotovo odzvonilo, kazao je za Fenu meteorolog Nedim Sladić.

Što se tiče vremenskih prilika u ovoj sedmici, Sladić kaže da smo još pod uticajem povremeno vlažne i nestabilne zračne mase koja dolazi sa Sredozemlja, tako da ćemo imati prolaznu pojavu kiše i lokalnih pljuskova.

Međutim, kaže, te padavine neće biti obilne kao što je to bio slučaj u proteklokm periodu i najmanja vjerovatnoća za padavine će ovoga puta biti na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Generalno gledano, najviše padavina i oblačnosti očekuje se u zapadnim područjima Bosne te Hercegovini, a svakako treba istaknuti da će se, ipak, promijeniti strujanje zraka koje neće biti pod uticajem sjevernog visokog strujanja, već će doći do uticaja toplije zračne mase pa će i temperature zraka na kraju radne sedmice, odnosno iza četvrtka/petka, početi da se oporavljaju i da dolaze na vrijednosti koje su uobičajene za septembar mjesec.

- Govorimo o jutarnjim temperaturama zraka koje su u Bosni između devet i 14 stepeni, na jugu do 17 stepeni, a dnevne vrijednosti temperatura uglavnom od 19 do 24, a na jugu do 27 stepeni Celzijusa. Tako da možemo govoriti da će se situacija po pitanju ove hladnoće početi popravljati, ali i dalje ne garantiramo stabilizaciju vremenskih prilika budući da određene tropske cirkulacije ne pogoduju da imamo neku dugoročniju stabilizaciju vremena na vidiku - rekao je Sladić.

Prema tome, kazao je, nastavio bi se trend promjenjivog vremena, ali ne sa tako čestim padavinama. One bi bile tek prolazne i povremene kako bi tek prema našim krajevima pristizalo nešto vlažnog zraka koji bi se premjestio kod nas i zamijenio sa onim suhim. Mi bisno onda imali nešto manje oblaka i više sunačnih intervala.

- A svakako spomenimo da onom pravom ljetu, kada govorimo o temperaturama zraka od 33 do 35 stepeno, pa i preko 35 stepeni je sada gotovo odzvonilo. Mi smo zaključili one izuzetno visoke temperature zraka, ali ugodno kasno ljeto nismo, s obzirom na to da će biti još uvijek ugodno toplih dana s temperaturama koje u Bosni mogu dosegnuti do 25 stepeni Celzijusa, što je i kriterij tzv. ljetnog dana. Idemo sada u onu blažu, mirniju i prijatniju stranu ljeta u kojoj će se svakako moći i uživati - zaključio je Sladić.

Vremenska prognoza FHMZ-a za naredne dane

U utorak 17.9.2024. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Rijetko može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C, na jugu zemlje od 21 do 24°C.

U srijedu 18.9.2024. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme, uglavnom sa slabom kišom ili lokalnim pljuskom. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C, na jugu zemlje do 23°C.

U četvrtak 19.9.2024. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 23°C.

U petak 20.9.2024. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 24°C.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo