19.09.2024 / 13:33 BiH - Sarajevo

Hasanović i Rimac sa Svjetskom bankom o daljim koracima za bolji zdravstveni sistem

Hasanović i Rimac sa Svjetskom bankom o daljim koracima za bolji zdravstveni sistem
Foto: FENA

Kako bi precizirali aktivnosti i dalje korake u implementaciji projekta poboljšanja zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo i Federaciji Bosne i Hercegovine, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i ministra Enisa Hasanovića posjetili su federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac i predstavnici Svjetske banke.

Razgovarano je o nekoliko ključnih komponenti projekta koje su usmjerene na poboljšanje primarne zdravstvene zaštite, razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija, te jačanje finansijske održivosti zdravstvenih ustanova putem poboljšanja učinkovitosti i uvođenjem novih usluga.

Hasanović je kazao da se samo zajedničkim pristupom mogu definisati optimalna rješenja primjenjiva i na Kanton Sarajevo.

- Prioritet su nam ukidanje listi čekanja, educiran kadar, racionalizacija troškova i uvođenje inovacija. Za liste prioriteta koje ćemo definisati i na narednim sastancima imamo podršku Svjetske banke, projekt investicija je projekt podrške našem zdravstvenom sistemu, a mi moramo jačati ono što je preventivno i dijagnostički, te svaku analizu pretočiti u konkretan akcioni plan - naglasio je Hasanović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, kao i direktor Zavoda za javno zdravstvo KS Zlatan Hamza i direktor Zavod zdravstvenog osiguranja KS Muamer Kosovac, koji su iznijeli konkretne prijedloge koji će biti usmjereni prema funkcionalnijem zdravstenom sistemu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo