"Omega-3 i omega-6 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje tijelo ne može proizvesti pa ih moramo unijeti kroz hranu koju jedemo", objašnjava dijetetičarka Amber Pankonin za Parade.
Tri glavne omega-3 masne kiseline su:
"Omega-3 i omega-6 masne kiseline sadrže dvije ili više dvostrukih veza, što ih čini većinom tekućim uljima na sobnoj temperaturi", kaže dijetetičarka i nutricionistica Nancy Farrell Allen.
"Hemijski gledano, broj 3 ili 6 u oznaci omega govori nam o položaju dvostruke veze najbliže metilnom (CH3) kraju masne kiseline. Problem je u tome što često dobivamo puno izvora omega-6, ali nedovoljno omega-3. Međutim, trebamo oboje", ističe dijetetičarka i nutricionistica Ginger Hultin.
Dakle, ako želimo povećati unos omega-3 i omega-6 masnih kiselina, suplementi su dobra opcija, ali postoji i mnogo namirnica koje također sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline.
Neke od njih su:
Osim što ove masne kiseline doprinose dugovječnosti, dobre su i za zdravlje srca te smanjenje upala.
(Vijesti.ba)