Tokom hladnijih mjeseci, važno je konzumirati namirnice koje jačaju imunitet, pružaju toplinu i obezbjeđuju dovoljno energije.
Evo preporučenih namirnica koje bi trebalo uključiti u jesenju i zimsku ishranu kako biste očuvali zdravlje i ojačali imuni sistem:
Korjenasto povrće – Mrkva, celer, cvekla, krompir i bundeva obiluju vitaminima i mineralima, a također su izvrstan izvor energije.
Citrusno voće – Naranče, limun, grejpfrut i mandarine odličan su izvor vitamina C, ključnog za imunitet. Tokom sezone ih konzumirajte što više.
Orašasti plodovi i sjemenke – Bademi, orasi, lješnjaci, kao i sjemenke bundeve i suncokreta, bogati su zdravim mastima, proteinima i mineralima, što ih čini idealnim izborom za hladnije dane.
Kiseli kupus – Fermentisana hrana poput kiselog kupusa sadrži probiotike i vitamine koji podržavaju zdravlje crijeva i ojačavaju imunitet.
Topla supa i čorba – Supa od kostiju, pileća ili povrtna čorba griju tijelo i opskrbljuju ga potrebnim nutrijentima.
Med i đumbir – Ovi prirodni sastojci poznati su po antimikrobnim svojstvima te pomažu u prevenciji i borbi protiv prehlada i gripa.
Integralne žitarice – Heljda, zob, ječam i slične žitarice pružaju dug osjećaj sitosti i stabilan izvor energije.
Mahunarke – Grah, leblebije i sočivo bogati su vlaknima i proteinima, čineći ih idealnim sastojkom za zimske obroke.
Meso i riba – Crveno meso, piletina i ribe poput lososa i skuše opskrbljuju tijelo esencijalnim aminokiselinama, željezom i omega-3 masnim kiselinama.
Čajevi – Biljni čajevi poput kamilice, nane, đumbira i zeleni čaj pomažu u hidrataciji i imaju umirujuće djelovanje.
Uvođenjem ovih namirnica u svakodnevnu ishranu tokom jeseni i zime, možete ojačati svoj imunitet, poboljšati energiju i opšte zdravlje.
(Vijesti.ba)