Debata o crvenom mesu traje već duže vreme. Da li je ono ikada dobro za nas ili ga treba izbegavati po svaku cijenu? Da li je nemasni komad bifteka bolji izbor od, na primjer, prženog pilećeg batka?
Takvih pitanja ima mnogo. Nova studija objavljena u časopisu Ateroskleroza, tromboza i vaskularna biologija Američkog udruženja za srce nudi odgovore na neka od njih.
Naime, istraživanje je pokazalo da konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Drugim riječima, većina ljudi treba biti oprezna s količinom crvenog mesa koje konzumira, a posebno osobe sa srčanim problemima.
U ovoj studiji istraživači su mjerili nivoe metabolita, tvari koje nastaju ili se koriste kada tijelo razlaže hranu, lijekove, hemikalije ili čak vlastito tkivo, u uzorcima krvi. Ostali faktori koji su ispitivani uključuju nivo šećera u krvi, zapaljenja, krvni pritisak i nivo holesterola. Istraživači su ispitivali da li ovi faktori igraju ulogu u povećanom kardiovaskularnom riziku koji se povezuje s konzumiranjem crvenog mesa.
Studija je koristila podatke učesnika prethodne studije o kardiovaskularnom zdravlju. Istraživači su uporedili rizik od kardiovaskularnih bolesti među učesnicima koji su jeli različite količine hrane životinjskog porekla, uključujući crveno meso, prerađeno meso, ribu, piletinu i jaja.
Konačni rezultati studije pokazali su da je konzumiranje većih količina crvenog i prerađenog mesa povezano s većim rizikom od razvoja ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih oboljenja.
Otprilike jedna desetina ovog povećanog rizika može se pripisati povećanju metabolita trimetilamin N-oksida (TMAO) u krvi. TMAO sadrži velike količine hemikalije L-karnitin, koji proizvode crijevne bakterije tijekom varenja crvenog mesa. Isto važi i za druge slične metabolite koji su također pronađeni u krvi, prenosi b92.
Istraživači su također primijetili da visok nivo šećera u krvi i zapaljenja mogu doprinositi većem kardiovaskularnom riziku povezanom s konzumiranjem crvenog mesa. Faktori kao što su krvni pritisak i holesterol nisu imali značajan uticaj na rast rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
„Ova studija imala je veoma veliki uzorak i sprovedena je tokom dugog vremenskog perioda, što povećava korisnost ovih rezultata“, kaže Mollie Hebri, jedna od autorica studije, piše Eat This, Not That.
(Vijesti.ba)