Doktorica Sasha Haddad, koja ima više od milion pratitelja na TikToku, podijelila je tri manje poznata simptoma koja bi mogla značiti da se vaše tijelo kreće prema dijabetesu. Ti rani znakovi mogu pomoći da na vrijeme prepoznate problem i potražite savjet ljekara.
@onceuponadoctor What do you want to learn about next? #fyp #doctor #viral original sound - Dr. Sasha Haddad
Tamne baršunaste mrlje na koži
Jedan od mogućih znakova dijabetesa je pojava tamnih, baršunastih mrlja na koži, poznatih kao Acanthosis nigricans. Ove mrlje obično se pojavljuju na pregibima tijela, poput vrata, pazuha ili prepona. Tamne mrlje rezultat su otpornosti tijela na inzulin, što je česta pojava kod osoba s dijabetesom tipa 2.
Kožne izrasline
Ako primijetite pojavu malenih mesnatih izraslina na koži, poznatih kao skin tags, to bi također mogao biti znak da tijelo počinje razvijati inzulinsku rezistenciju. Iako su ove izrasline bezopasne, njihova pojava u većem broju može ukazivati na hormonsku neravnotežu povezanu s dijabetesom.
Učestale gljivične infekcije
Osobe čije tijelo postaje otpornije na inzulin, često imaju problema s ponavljajućim gljivičnim infekcijama, osobito ispod pazuha, u području prepona i između prstiju. Povišen nivo šećera u krvi stvara idealne uslove za razvoj gljivica, pa su učestale infekcije često povezane s dijabetesom.
Kada jedemo šećer, gušterača oslobađa hormon inzulin koji uklanja šećer iz krvi i transportira ga u stanice kako bi se koristio kao energija. Kod dijabetesa tipa 2, tijelo postupno postaje otporno na djelovanje inzulina, što dovodi do naglog porasta nivoa šećera u krvi i, dugoročno, ozbiljnih zdravstvenih problema.
Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) savjetuje da obratite pažnju na sljedeće simptome dijabetesa te potražite ljekarsku pomoć ako ih primijetite:
Dok dijabetes tipa 1 može brzo napredovati kroz samo nekoliko sedmica, dijabetes tipa 2 može se razvijati godinama bez izraženih simptoma, zbog čega ga mnogi ljudi ne prepoznaju na vrijeme.
Uzrok dijabetesa ovisi o njegovom tipu, ali najčešći uzrok je višak glukoze (šećera) u krvi. Iako je šećer ključan za energiju, prevelike količine mogu imati štetne posljedice na organizam. Uobičajeno je da šećer ulazi u naše tijelo kroz ugljikohidrate u hrani te se nakon probave oslobađa u krvotok.
Ako ste zabrinuti da biste mogli imati dijabetes, ne oklijevajte, obratite se svom ljekaru.
(Vijesti.ba)