9°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

01.07.2024 / 17:30 Svijet - Ozbiljno zabrinuti

UN pozvao na istragu ometanja evropskih satelita

UN pozvao na istragu ometanja evropskih satelita
Foto: Ilustracija
UN-ova organizacija osudila je rusko ometanje satelitskih sistema u evropskim zemljama i pozvala Moskvu da s time prestane.

Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) prošle je sedmice razmotrila niz pritužbi Ukrajine i četiri evropske zemlje, Francuske, Holandije, Švedske i Luksemburga, zbog ometanja satelita zadnjih mjeseci, prenosi HINA.

U tim su incidentima bili ometani GPS signali, ugrožavana kontrola zračnog saobraćaja i prekidani dječji televizijski kanali kako bi se prikazale nasilne scene iz ukrajinskog rata. Odbor za radijske propise ITU-a izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" zbog "namjernog" ometanja signala i ocijenio da je to "jako zabrinjavajuće i neprihvatljivo".

Ometanja francuskih i švedskih satelitskih mreža "izgleda potječu sa zemaljskih postaja lociranih u područjima Moskve, Kalinjingrada i Pavlovke", navodi se u saopćenju.

Odbor je zatražio od Rusije da odmah prekine s time i da istraži incidente. Također je zatražio sastanak pogođenih zemalja i Rusije kako bi se riješilo krizu i spriječilo da se to ponovi. Ruska diplomatska misija u Ženevi nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

Moskva, koja poriče da krši pravila ITU-a, također se potužila da joj članice NATO-a ometaju satelite, ali se ITU time nije bavio na sastanku prošle sedmice iz nepoznatih razloga.

ITU, koji ima 193 države članice i sjedište mu je u Ženevi, odgovoran je za regulaciju i koordinaciju globalnih satelitskih sistema.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo