26°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 26°C

03.07.2024 / 18:00 Svijet - Potvrđeno za CNN

Biden priznao da su naredni dani ključni za spas njegove kampanje za reizbor

Biden priznao da su naredni dani ključni za spas njegove kampanje za reizbor
Foto: CNN

Predsjednik SAD Joe Biden privatno je priznao da su naredni dani ključni za spas njegove kampanje za reizbor, jasno poručivši jednom saveznika u utorak da razumije šta bi ga moglo natjerati da odustane: “Jednostavno ne ide.”

“On prepoznaje trenutak. Jasno mu je,” rekao je ovaj izvor za CNN.

Za predsjednika nema nejasnoća u vezi s događajima u narednim sedmicama koji bi ga na kraju mogli natjerati da prizna da njegovi pokušaji da popravi štetu od prošlosedmične katastrofalne debate na CNN-u ne funkcionišu.

To bi bio scenarij u kojem “ankete padaju, prikupljanje sredstava se suši, a intervjui idu loše,” rekao je taj izvor. “Nije nesvjestan.”

U danima nakon Bidenovog iznenađujuće nesigurnog nastupa na debati, demokrati širom zemlje izrazili su ozbiljnu zabrinutost. Neki izabrani zvaničnici su čak javno pozvali Bidena da odustane za dobrobit stranke.

New York Times je odvojeno izvijestio u srijedu da je Biden priznao da možda neće moći spasiti svoju kampanju ako ne nastupi dobro na javnim događajima u narednim danima. Bijela kuća je negirala te izvještaje.

U utorak u privatnom razgovoru, Biden je također bio “pokajan” jer je “krivio sebe” – a ne svoj tim – za loš nastup na debati.

“Rekao je: ‘Previše sam se bavio vanjskom politikom,’” rekao je ovaj izvor. Biden je rekao da su uzastopna putovanja u Francusku i Italiju – i jet lag i iscrpljenost koje su izazvali – bili štetni, ali da želi ostaviti debatu iza sebe.

Predsjednik je na prikupljanju sredstava u Virginiji u utorak navečer rekao da je odlazak na dva značajna inozemna putovanja neposredno prije debate bila loša ideja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo