06.07.2024 / 10:34 Svijet - Slovački premijer

Fico se divi Orbanu zbog posjete Moskvi: Da mi je zdravlje dopuštalo, pridružio bih se

Fico se divi Orbanu zbog posjete Moskvi: Da mi je zdravlje dopuštalo, pridružio bih se
Foto: Ilustracija
Slovački premijer Robert Fico jučer se prvi put pojavio u javnosti otkako je teško povrijeđen u pokušaju atentata. Održao je govor tokom večernje svečanosti obilježavanja Dana Ćirila i Metoda, državnog praznika u Slovačkoj.

U govoru je hvalio svog mađarskog kolegu Viktora Orbana zbog njegovih ovosedmičnih posjeta Kijevu i Moskvi.

"Želim izraziti svoje divljenje prema mađarskom premijeru što nije oklijevao posjetiti Kijev i Moskvu. Da mi je zdravlje dopuštalo da putujem, rado bih mu se pridružio", poručio je Fico.

Slovačkog premijera je 15. maja nakon sastanka vlade u gradu Handlova s više metaka upucao 71-godišnji pisac Juraj Cintula. Fico je nakon toga podvrgnut višesatnoj operaciji, a posljednjih sedmica se oporavljao kod kuće.

Inače, Orban je jučer stigao u Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Orbanov potez izazvao je prijekore čelnika Evropske unije, koji su jasno poručili kako mađarski premijer tokom svog boravka u Rusiji neće predstavljati Bruxelles.

Orban je izjavio kako će Mađarska možda postati jedina zemlja u Evropskoj uniji koja održava veze te dijalog i s Rusijom i s Ukrajinom. Ranije ove sedmice, posjetio je Kijev, gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo