9°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

30.06.2024 / 16:29 Svijet - Video

Ukrajinski piloti obaraju ruske dronove starim metodama iz Prvog svjetskog rata

Ukrajinski piloti obaraju ruske dronove starim metodama iz Prvog svjetskog rata
Snimak iz ruske bespilotne letjelice koja je jučer kružila internetom prikazuje dvojicu ukrajinskih avijatičara kako gledaju u svoju posljednju metu – dron koji ih snima – iz otvorenog kokpita njihovog trenažnog Yakovlev Yak-52 iz 1970-ih godina.

Yak-52 i ruski dron udaljeni su samo nekoliko metara.

Čini se da Yakovlevljev putnik na stražnjem sjedištu navodno sa sačmaricom za uništavanje drona cilja u dron. Vjerovatno je to bila ista ona sačmarica koja ga je proslavila.

Ranije ovog mjeseca, jedan ruski bloger požalio se na posadu Yak-52 “koja puca na naše UAV-ove kao da je streljana.” Drugi su obaranja usporedili s borbom iz Prvog svjetskog rata, piše Forbes.

Sredinom aprila, internetom su kružili videozapisi Yak-52 koji navodno pripada ukrajinskom volonterskom letačkom klubu, ali se očito bori u ime ukrajinskih zračnih snaga, u sukobu s ruskom bespilotnom letjelicom Orlan iznad Khersonske oblasti u južnoj Ukrajini. Navodno je dron oboren.

Šest sedmica kasnije, početkom juna, sličan video, ovaj put snimili su ga Rusi, pojavio se na internetu. Prikazuje Yak-52 u borbi s ruskom bespilotnom letjelicom ZALA.

Na toj snimci se može vidjeti strijelac na stražnjem sjedištu kako poseže za nečim, vjerovatno za svojim oružjem. Fotografije koje su se u utorak nakratko pojavile na društvenim mrežama otkrivaju oznake na strani propelerskog Yakovljeva: najmanje šest bespilotnih letjelica Orlan i dvije ZALA.

U vrijeme kada ukrajinske zračne snage pokušavaju sačuvati svoje najskuplje projektile zemlja-zrak za najopasnije ruske mete, balističke i krstareće rakete, kao i lovce-bombardere s ljudskom posadom koji bacaju snažne klizne bombe, tip sa sačmaricom leti u sporom propelerskom zrakoplovu. To je jeftin način za obaranje ruskih bespilotnih letjelica daleko od prve linije fronta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo