11°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

30.06.2024 / 20:15 Svijet - Očekivano

Rezultati izbora u Francuskoj: Pobjeda ekstremne desnice, velik poraz Macrona

Rezultati izbora u Francuskoj: Pobjeda ekstremne desnice, velik poraz Macrona

Prema izlaznim anketama, u prvom krugu vanrednih parlamentranih izbora u Francuskoj, krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje osvojilo je 34,2 odsto glasova, krajnje ljevičarski Novi narodni front 29,1, a alijansa Zajedno predsjednika Makrona 21,5 procenata.

Građani Francuske glasali su u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora, koje je predsjednik Emmanuel Macron iznenada raspisao nakon loših rezultata njegove stranke na izborima za Evropski parlament.

Prema izlaznim ankatama Instituta za ispitivanje javnog mnjenja Ifop, desničarsko Nacionalno okupljanje osvojilo je 34,2 odsto glasova, ljevičarski Novi narodni front 29,1, a alijansa Zajedno predsjednika Makrona 21,5 procenata.

U prvom krugu izbora biralo se 577 poslanika među više od 4.000 kandidata za donji dom francuskog parlamenta.

Po jedan poslanik se bira u svih 577 izbornih jedinica većinskim glasanjem u dva kruga.

Za poslanika može biti izabran već u prvom krugu onaj koji osvoji 50 odsto glasova izašlih birača ako je na biračko mjesto izašlo najmanje 25 odsto broja upisanih birača.

Na drugom krugu glasanja, koji je zakazan za 7. jul, ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.

Marine Le Pen: Demokratija je rekla svoje, pomeli smo Macrona

“Demokratija je rekla svoje i Francuzi su izabrali RN i saveznike, te su time praktički pomeli tabor Emmanuela Macrona”, rekla je Marine Le Pen.

"Ništa nije dobiveno i drugi krug će biti odlučujući da se spriječi da zemlja padne u ruke ekstremne ljevice s nasilničkim tendencijama", dodala je.

"Potrebna nam je apsolutna većina da Jordan Bardell za osam dana bude imenovan premijerom", dodala je.

Macron poziva na jedinstvo

Nakon objavljenih izlaznih anketa francuski predsjednik Emmanuel Macron je razgovarao s novinskom agencijom AFP.

Francuski predsjednik pozvao je birače da se okupe iza "republikanskih i demokratskih" kandidata u drugom krugu izbora koji se održavaju sljedeće nedjelje.

Macron je također pozdravio veliki odziv birača u današnjem prvom krugu.

Vođa socijalista: Ovo se nije dogodilo od Drugog svjetskog rata

Olivier Faure iz Socijalističke stranke rekao je večeras da bi "prvi put od Drugog svjetskog rata krajnja desnica mogla voditi zemlju".

"Moramo blokirati RN u drugom krugu", rekao je.

"Pitanje koje će se postaviti sljedeće sedmice je: hoćemo li im dati pune ovlasti ili im nećemo dati nikakve?" upitao je prije nego što je potvrdio da je "stajalište socijalista krajnje jasno".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo