26°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 26°C

03.07.2024 / 22:14 Svijet - Masovna amnestija

Bjeloruski političar Ryhor Kastusyou pušten na slobodu

Bjeloruski političar Ryhor Kastusyou pušten na slobodu
Foto: Radio Slobodna Evropa / Ryhor Kastusyou

Lider opozicionog bjeloruskog narodnog fronta Ryhor Kastusyou, koji je služio dugu zatvorsku kaznu, pušten je nakon što je autoritarni vladar u zemlji potpisao zakon o masovnoj amnestiji povodom 80. godišnjice oslobođenja Bjelorusije od nacističke Njemačke.

Kastusjouov zet Dzmitry Antonchyk, koji živi u Poljskoj, rekao je za Radio Slobodna Evropa da je 67-godišnji političar pušten na slobodu 3. jula.

Ryhor Kastusyou, predsjednički kandidat 2010. godine, osuđen je u septembru 2022. za zavjeru radi preuzimanja vlasti i osuđen na 10 godina zatvora. Proveo je više od tri godine u zatvoru uključujući i vrijeme provedeno u pritvoru.

Dok je bio u zatvoru, Kastusyou je dijagnosticiran rak.

Grupa za ljudska prava Vyasna (Proljeće) saopštila je 3. jula da su ukupno četiri politička zatvorenika, uključujući dvije žene, puštena iz zatvora prema zakonu o amnestiji koji je objavljen ranije tokom dana.

Vyasna nije pominjala imena oslobođenih, navodeći razloge privatnosti.

Lukašenkov dekret kaže da se "amnestija neće primjenjivati na osobe uključene u ekstremističke i terorističke aktivnosti".

Od masovnih protesta 2020. kojima se osporava zvaničan rezultat predsjedničkih izbora za koje su mnogi u Bjelorusiji i inozemstvu rekli da su namješteni, bjeloruske vlasti su dodale više od 4.000 u registar ekstremista. Bjeloruski KGB je od tada dodao više od 400 osoba na listu "terorista".

Lukašenko, 69, je na vlasti od 1994. On je pooštrio kontrolu nad zemljom od izbora u augustu 2020. uhapsivši, ponekad nasilno, više od 35.000 ljudi. U strahu za svoju sigurnost, većina članova opozicije pobjegla je iz zemlje.

Zapad je odbio da prizna rezultate izbora i ne smatra Lukašenka legitimnim liderom zemlje. Mnoge zemlje su uvele sankcije Bjelorusiji kao odgovor na suzbijanje neslaganja u zemlji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo