07.07.2023 / 08:44 Svijet - Premijer Novog Zelanda

Hipkins: Bolji su teški razgovori s Kinom nego nikakvi

Hipkins: Bolji su teški razgovori s Kinom nego nikakvi
Foto: Agencije
Premijer Chris Hipkins izjavio je u petak da će Novom Zelandu biti potreban nastavak angažmana s Kinom, ...

... svojim najvećim trgovinskim partnerom, ali se ne bi složio s Pekingom u oblastima u kojima dovodi u pitanje nacionalne interese njegove zemlje.

Novi Zeland dugo se smatra umjerenim ili čak odsutnim glasom o Kini u savezu za razmjenu obavještajnih podataka Five Eyes, koji uključuje Sjedinjene Države i pacifičke saveznice, i pažljivo upravlja odnosima s Kinom u jeku strateškog suparništva između Pekinga i Washingtona.

- Jaka, zrela i složena veza (s Kinom) znači da ćemo imati te teške razgovore, ali mislim da je bolje razgovarati nego ne razgovarati - kazao je Hipkins u govoru na Novozelandskom institutu za međunarodne poslove.

- Novi Zeland će nastaviti da se ne slaže s Kinom po nekoliko pitanja, uključujući ljudska prava, ali će put angažmana biti "otvoren i pošten" - rekao je.

Govor dolazi otprilike sedmicu nakon Hipkinsove šestodnevne posjete Kini, koja je uključivala sastanke s Xi Jinpingom, tokom kojih je kineski predsjednik izjavio da je Peking uvijek tretirao Novi Zeland kao "prijatelja i partnera".

Hipkins je kazao da Novi Zeland mora osigurati veću ekonomsku otpornost na svojim tržištima u vrijeme globalne neizvjesnosti, dodajući da njegova nezavisna vanjska politika ne znači neutralan stav.

- Kao zemlja, možda smo mali, ali nismo posmatrači. Mi zacrtavamo sopstveni kurs, s odlukama koje su u našem nacionalnom interesu - rekao je Hipkins, iako je dodao da bilo kakva odluka neće biti "radikalan otklon" u vanjskoj politici zemlje.

Hipkins je istaknuo da su SAD bile ključne u održavanju sistema međunarodnih pravila koja pomažu da interesi Novog Zelanda budu osigurani, te da će nastaviti blisko sarađivati s Washingtonom.

Hipkins danas kreće u Evropu na sedmičnu turneju kako bi svjedočio potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini Novog Zelanda i EU, i prisustvovao Samitu čelnika NATO-a u Litvaniji.

Dok je Hipkins rekao da Novi Zeland mora nastaviti da pronosi zastavu mira, on je, međutim, naglasio rekao da njegova zemlja ne može biti pasivna.

- Moramo nastaviti ulagati u naše vojne i sigurnosne sposobnosti u zemlji - rekao je.

Vojni izdaci Novog Zelanda iznose oko jedan posto BDP-a sudeći po riječima ministra odbrane te zemlje, i nekoliko godina se bori sa zastarjelom opremom, a brojna vojna sredstva kao što su fregate treba zamijeniti u narednoj deceniji.

Hipkins je dodao da će vlada objaviti niz dokumenata o nacionalnoj sigurnosti, odbrani i vanjskoj politici, uključujući prvu strategiju nacionalne sigurnosti Novog Zelanda.

- Oni nam također pomažu da se informišemo o donošenju odluka o tekućim ulaganjima u vojne snage koje su sposobne za borbu - izjavio je Hipkins, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo