01.10.2024 / 20:00 Svijet - Eskalacija sukoba

Izrael objavio da je završen raketni napad Irana!

Izrael objavio da je završen raketni napad Irana!
Foto: X
Izrael je potvrdio da je započeo kopnenu agresiju u Libanu, dok je Iran lansirao rakete na Izrael.

20.30 - Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei ostati će na sigurnoj lokaciji nakon što je Teheran ispalio projektile na Izrael, rekao je za Reuters visoki iranski zvaničnik. Premješten je na sigurno nakon što je Izrael ubio vođu proiranske oružane grupe Hezbollah, Hassana Nasrallaha, u zračnom napadu na Bejrut prošle sedmice.

20.22 - Izraelski zračni prostor ponovo je otvoren, saopćile su izraelske vlasti. Očekuje se skori nastavak polijetanja i slijetanja aviona.

20.20 - Iran: 80 posto lansiranih projektila pogodilo mete

19.51 - Portparol IDF-a Daniel Hagari kaže da trenutno nema dodatnih prijetnji prema Izraelu iz Irana, što ukazuje da je raketni napad završen.

Stanovnici su maloprije obaviješteni da mogu napustiti skloništa za bombe, nakon sat vremena.

“Tokom odbrane izveli smo dosta presretanja. Ima nekih uticaja u centru i područjima na jugu zemlje”, kaže Hagari.

"U ovoj fazi još vršimo procjenu napada, ali nismo svjesni žrtava“, dodaje on.

CNN prenosi da osim ako Iran ne planira lansirati još jednu salvu projektila, čini se da je večerašnji napad završen.

Izraelske vlasti rekle su ljudima da sada mogu napustiti svoja skloništa za bombe.

Izraelska aerodromska uprava saopštila je da je vazdušni prostor zemlje ponovo otvoren. Društvene mreže su preplavljene slikama projektila koji padaju na centralni Izrael, a mnogi od njih su presretnuti. Ali neki su očito sletjeli i izazvali ogromne eksplozije. Hitne službe su upućene na nekoliko lokacija, ali za sada nema izvještaja o povrijeđenima.

Baraž raketa je posmatran u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, a neki Palestinci su slavili na spektaklu Izraela koji je napadnut.


Izraelski civili su u skloništima za bombe

19.49 - Na kraju procjene stanja odlučeno je da je sada moguće napustiti zaštićeno područje u svim dijelovima zemlje, poručio je na X-u glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

19.44 - Novi videozapisi potvrđuju da su iranske rakete pogodile zračnu bazu Nevatim u Negevu.


19.41 - Biden izdao naredbu vojnicima da pomognu u odbrani Izraela

Američki predsjednik Joe Biden naredio je američkim vojnim snagama u regiji da pomognu odbrani Izraela od iranskog napada i obore projektile, saopćila je Bijela kuća. On prati napad iz Bijele kuće, zajedno sa svojom potpredsjednicom, Kamalom Harris.

19.30 - Iranska Revolucionarna garda upozorila je Izrael

IRGC: Ako cionistički režim reaguje na iransku operaciju, suočit će se s teškim napadima.

19.29 - Napad Irana se nastavlja, stoji u najnovijem saopćenju izraelske vojske. Ponavlja se prethodna poruka stanovnicima da "ostanu u zaštićenom prostoru do daljnjega".

"Eksplozije koje čujete su od presretanja ili palih projektila", rečeno je. Izraelska vojska javlja kako trenutno "identificira i presreće projektile".


19.27- U Washingtonu je američki predsjednik Joe Biden rekao da su Sjedinjene Države spremne pomoći Izraelu da se odbrani od iranskih raketnih napada.

"Razgovarali smo o tome kako su Sjedinjene Države spremne pomoći Izraelu u odbrani od ovih napada i zaštititi američko osoblje u regiji", rekao je Biden na X-u o sastanku održanom s potpredsjednicom Kamalom Harris i timom za nacionalnu sigurnost Bijele kuće ranije u utorak.


19.24 - CNN-ov Jim Sciutto nalazi se u skloništu u Tel Avivu. Govoreći za CNN, on je rekao da SAD vjeruju da će dvije zračne baze i sjedište Mossada večeras biti na meti Irana. Ali, obavijestio je da je vidio udare u Tel Avivu.

“Vidio sam udare. Vidio sam dva udara u blizini hotela ovdje i vidio sam još jedan sjevernije odavde, pretpostavljam nekoliko milja gdje sam vidio požar i eksploziju”, rekao je Sciutto.

Dodao je da je vidio višestruka presretanja nad njim u Tel Avivu i udar na obalu Tel Aviva. Sciutto je rekao da je nejasno da li su udari bili sami projektili, fragmenti projektila koji su presretnuti ili su se možda neki od samih projektila presretača srušili. Dalje je rekao da su brzina i putanja bile snažne.

19.20 - Iranska revolucionarna garda: Ovaj napad je osveta za smrt vođa Hamasa i Hezbolaha

Iranska revolucionarna garda poručila je kako je napad na Izrael osveta za smrt vođa Hamasa i Hezbolaha.

Podsjetimo, lider Hamasa Ismail Hanija ubijen je u Teheranu u julu, dok je vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah ubijen prošle sedmice u Bejrutu. Iz iranske Garde su dodali kako su meta današnjeg napada bile važne baze te da će kasnije objaviti detalje.

Izraelski vojni radio tvrdi kako je gotovo 200 projektila ispaljeno iz Irana na Izrael. U ovom trenutku nije jasno koliko ih je dostiglo neke mete.

19.11 - Portparol IDF-a Daniel Hagari rekao je da je izraelska vojska spremna i voljna odgovoriti na sve napade iz Irana. Iran je u utorak navečer lansirao oko 500 raketa na Izrael, piše Jerusalem Post, prateći raketne sirene širom zemlje.


Izvršni direktor kompanije Magen David Adom Eli Bin objavio je da je došlo do direktnog udara u zgradu na sjeveru Tel Aviva, u ulici George Weiss, prenosi Jerusalem post.



19.08 - Reporteri CNN-a u Izraelu, Jerusalemu i Haifi izbrojali su desetine projektila koji lete iznad njih. Nekoliko ih je presretnuto, ali nije poznato koliko.

19.05 - BBC prenosi da počinju stizati snimci iranskih projektila koji ulaze u Izrael. Navodno su iznad Tel Aviva.

18.58 - Iranske balističke rakete prelijeću Jordan na putu ka Izraelu.


18.54 - Oko 10 miliona stanovnika je na meti iranskih rakete, objavio je IDF.


18.42 - Svi izraelski civili su u skloništima za bombe dok su rakete iz Irana ispaljene na Izrael, navodi se.


Dodaju da su 102 projektila ispaljena iz Irana prema Izraelu u utorak navečer u 18.39 sati.

Sastanak izraelskog kabineta za sigurnost biće održan večeras u bunkeru u Jerusalemu, prenose izraelski mediji.


SAD su ranije najavile da bi iranski udari na Izrael mogli stići za nekoliko sati.

SAD su izdale obavijest o "skloništu na mjestu" za američko osoblje i njihove porodice u zgradama njihovih ambasada u Izraelu.

Ovaj put neimenovani zvaničnici izričito upozoravaju na “teške posljedice” po Iran u slučaju direktnog vojnog napada na Izrael.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo