27.09.2024 / 18:16 Svijet - Osam minuta horora

U Americi ubicu smaknuli: Nakon njegovih posljednjih riječi, svi zanijemili...

U Americi ubicu smaknuli: Nakon njegovih posljednjih riječi, svi zanijemili...
Foto: Alabama Department of Corrections

Alabama je u četvrtak pogubila muškarca osuđenog za ubistvo troje kolega, koristeći kontroverznu metodu udisanja dušika.

Alan Eugene Miller (59), proglašen je mrtvim u 18:38 sati po lokalnom vremenu, u zatvoru u južnoj Alabami, prenosi Associated Press.

Tresao se i grčio dvije minute, povlačeći pojaseve s kojima je bio obuzdan. Nakon toga je uslijedilo šest minuta zvukova gutanja i pokušaja disanja, prije nego što je preminuo. Miller je bio osuđen za ubistvo Lee Holdbrooksa, Christophera Scotta Yancyja i Terryja Jarvisa u augustu 1999. godine.

Bio je vozač kamiona za dostave u Ferguson Enterprises. Prema policiji, na kobni dan je ušao u kompaniju i upucao svoje kolege Holdbrooksa i Yancyja. Zatim se odvezao osam kilometara do Post Airgasa, gdje je prethodno radio i pucao u Jarvisa.

Svjedoci su tokom suđenja naveli da je Miller bio paranoičan i vjerovao da su ga kolege ogovarali, opisujući da je rekao: “Širio si glasine o meni”, prije nego što ih je ubio. Sva trojica muškaraca bila su upucana više puta. Isprva se izjasnio da nije kriv zbog neuračunljivosti, što je kasnije povukao.

Psihijatar kojeg je angažirala odbrana, rekao je da je Miller bio mentalno bolestan, ali stanje mu nije bilo dovoljno ozbiljno da bi se moglo koristiti kao osnova za odbranu neuračunljivosti. Porota ga je nakon 20 minuta vijećanja proglasila krivim, uz preporuku da dobije smrtnu kaznu.

- Nisam učinio ništa čime zaslužujem biti ovdje - rekao je Miller u svojim posljednjim trenutcima, kako prenosi Associated Press.

Također je zamolio porodicu i prijatelje da se pobrinu za nekoga, nakon čega su ostali zabrinuti, ali nije bilo jasno čije je ime rekao. Miller je jedan od pet zatvorenika koji su bili pogubljeni u posljednjih sedam dana.

- Večeras je konačno zadovoljena pravda za ove tri žrtve, metodom pogubljenja koju je izabrao zatvorenik. Njegova djela nisu bila ludila, već čisto zlo. Njegovi gnusni zločini zauvijek su promijenili tri porodice i molim se da mogu pronaći utjehu - izjavila je Kay Ivey, guvernerka Alabame.

Dužnosnici se prepiru oko toga je li Miller pretrpio iznimnu razinu boli tokom pogubljenja. Povjerenik zatvorskih ustanova Alabame, John Q. Hamm, rekao je da su pokreti tijela i grčenje bili očekivani.

- Dolazi do nenamjernih pokreta tijela jer mu nestane kisika. Dakle, to nije ništa što nismo očekivali. Sve je išlo prema planu i našem protokolu - rekao je za Associated Press.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo