28.09.2024 / 07:50 Svijet - Američki predsjednik

Biden zateže konopce: Pentagon dobio naredbe nakon izraelskih napada na Bejrut

Biden zateže konopce: Pentagon dobio naredbe nakon izraelskih napada na Bejrut
Foto: UN
Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Pentagona da "procijeni i prilagodi raspored američkih snaga" na Bliskom istoku, nakon što su izraelski napadi na Bejrut, koji su prema riječima Izraela ciljali pripadnike Hezbolaha, izazvali značajnu pažnju. 

U saopćenju Bijele kuće navodi se da je Bidenov tim za nacionalnu sigurnost informisan o najnovijim dešavanjima u toj regiji.

Izjava iz Bijele kuće ukazuje da je Biden zatražio od Pentagona da procijeni i prilagodi poziciju američkih snaga kako bi se poboljšalo odvraćanje, osigurala zaštita osoblja i podržali različiti američki interesi.

Također, američki predsjednik je naložio svom timu da preduzmu sve potrebne mjere zaštite za američke ambasade u toj oblasti.

U petak uveče, izraelski avioni izvršili su niz intenzivnih napada na južna predgrađa Bejruta, tvrdeći da su pogodili ključne tačke libanske grupe Hezbolah.

Prema navodima izraelskih medija, vojska je provjeravala prisustvo vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha u ciljanom području nakon napada.

Libansko ministarstvo zdravlja izvijestilo je o šest poginulih i 91 povrijeđenoj osobi uslijed napada.

Hezbolah još nije izdao izjavu o ovim napadima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo