03.10.2024 / 15:07 Svijet - Odrekli se suvereniteta

Velika Britanija vratila Mauricijusu otoke Chagos u Indijskom okeanu

Velika Britanija vratila Mauricijusu otoke Chagos u Indijskom okeanu
Foto: Wikimedia

Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo je da se odriče suvereniteta nad otocima Chagos u korist Mauricijusa u dogovoru koji bi omogućio ljudima raseljenim prije više decenija da se vrate kućama, dok će Ujedinjeno Kraljevstvo zadržati pravo na korištenje tamošnje britansko-američke vojne baze.

Britanija je objavila da je operacija Diego Garcia, strateška vojna baza kojom upravlja zajedno sa SAD-om, zaštićena sporazumom koji, također, omogućava Mauricijusu da naseli ostatak otoka nakon što je njegovo stanovništvo ranije raseljeno.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje kontrolira regiju od 1814, odvojilo je arhipelag Chagos 1965. od Mauricijusa – bivše kolonije koja je postala nezavisna tri godine kasnije – kako bi stvorila Britansku teritoriju u Indijskom okeanu.

Početkom 1970-ih iselila je gotovo 2.000 stanovnika na Mauricijus i Sejšele kako bi napravila mjesto za zračnu bazu na najvećem otoku Diego Garcia, koju je iznajmila SAD-u 1966.

Međunarodni sud pravde rekao je 2019. da Britanija treba odustati od kontrole nad otocima i da je nepravedno prisilila stanovništvo da ih napusti 1970-ih kako bi napravila mjesta za američku zračnu bazu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo