03.10.2024 / 18:09 Svijet - Predsjednik Francuske

Macron: Evropska unija bi mogla umrijeti

Macron: Evropska unija bi mogla umrijeti
Foto: Arhiv

"EU bi mogla umrijeti ako se ne učini konkurentnijom u odnosu na SAD i Kinu. Unija previše reguliše, a premalo ulaže", upozorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Washington i Peking već nadmašuju EU po ekonomskim rezultatima i investicijama. EU bi mogla umrijeti, nalazimo se na rubu vrlo važnog trenutka. Naš stari model je prošlost – previše regulišemo, a premalo ulažemo. Ako ćemo u sljedeće dvije do tri godine slijediti svoju klasičnu agendu, nestat ćemo s tržišta", dodao je francuski lider.

U aprilu je Macron pozvao na veću integraciju europske obrane te upozorio da blok ne može postati vazal SAD-a kada je riječ o sigurnosti i vojnim pitanjima.

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je u izvještaju bivšeg italijanskog premijera i bivšeg šefa Europske centralne banke Maria Draghija objavljeno još jedno upozorenje.

"Postoji rizik da naša Europa umre. Nismo opremljeni za suočavanje s rizicima", rekao je Draghi izlažući svoju viziju za budućnost EU. Draghijev izvještaj također poziva vlade EU na veća ulaganja u zajedničke obrambene projekte jer "više ne mogu u potpunosti računati na SAD".

Neke europske vlade strahuju da bi drugi mandat Donalda Trumpa mogao predstavljati rizik za NATO ako pobijedi na američkim izborima. Republikanski kandidat izjavio je da bi Putinu i Rusiji dopustio da "rade što god žele" bilo kojoj članici NATO-a koja ne ispunjava ciljeve potrošnje za odbranu.

Macron je 2019. godine NATO nazvao "moždano mrtvim", ističući da Europljani više ne mogu računati na SAD da će osigurati sigurnosni kišobran protiv prijetnji poput agresije Rusije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo