03.10.2024 / 15:04 Svijet - Online radikalizacija

BBC pronašao finskog neo-nacistu koji je davao savjete o paljevinama britanskim demonstrantima

BBC pronašao finskog neo-nacistu koji je davao savjete o paljevinama britanskim demonstrantima
Foto: Screenshot

BBC je suočio jednog neo-nacistu u Finskoj koji je tokom ljeta dijelio online upute o tome kako počiniti paljevinu britanskim demonstrantima.

Dvadesetogodišnjak je bio administrator u grupi "Southport Wake Up" na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, gdje je bio poznat kao "Mr AG". On je objavio priručnik o paljevinama, koji je bio zakačen na vrh grupnog chata.

Krajem jula i početkom augusta, grupa je igrala ključnu ulogu u organiziranju i provociranju protesta koji su prerasli u nasilje u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, piše BBC.

Pratili smo Mr AG-a – pravog imena Charles-Emmanuel Mikko Rasanen – do stana na periferiji finske prijestolnice, Helsinkija.

Iz tog mjesta, više od 1.600 kilometara udaljenog od Southporta, ovaj neo-nacista je preuzeo važnu online ulogu tokom nemira u Velikoj Britaniji.

Dana 29. jula, samo nekoliko sati nakon ubistava tri mlade djevojke na Taylor Swift plesnoj radionici u Southportu, stvorena je grupa "Southport Wake Up".

Nakon nekoliko dana, grupa je narasla na više od 14.000 članova. Rasanen – ili Mr AG kako je bio poznat online – pomogao je u vođenju grupnog chata.

Grupa je organizirala prvi protest u Velikoj Britaniji, na St Luke's Roadu u Southportu, dan nakon ubistava. Taj protest je kasnije prerasao u nemire.

Prije nego što je Telegram uklonio grupu, oglašena su i druga mjesta za proteste, kao i lista od desetak centara za izbjeglice, predloženih kao potencijalne mete.

Pored te liste, Mr AG je postavio priručnik za paljevine, napisavši: "Nešto zabavno za čitanje."

Vjeruje se da je priručnik napisala ruska fašistička grupa koja je proglašena terorističkom organizacijom u vlastitoj zemlji.

Sadrži detalje o tome kako izbjeći policiju i potiče napade na muslimane i Jevreje.

Ispod posta, drugi članovi su pisali agresivne i uvredljive komentare, uključujući: "Spreman sam za ove migrante", dok je drugi opisivao "osvajače" kao "glupu gomilu koja podcjenjuje bijelce".

Mr AG je zakačio post na vrh grupe, što znači da su ga mogli vidjeti svi članovi kada bi se prijavili.

U to vrijeme, nekoliko nemira je izbilo širom Velike Britanije.

BBC je otputovao u Finsku kako bi suočio Rasasena – ranije smo mu poslali email. Odbio je odgovoriti na bilo koje naše pitanje, ali nije negirao slanje postova niti da je bio administrator grupe "Southport Wake Up".

Prije nego što smo ga napustili, optužio je BBC za uznemiravanje i pozvao policiju.

Na svojim Telegram računima, Rasanen veliča Hitlera i promovira neo-nacističku grupu nazvanu "Nordijski pokret otpora", koja je zabranjena kao teroristička organizacija u SAD-u.

Također postavlja glasovne bilješke – u jednoj se opisuje kao "nacional-socijalista", a u drugoj čini se da poziva na genocid nad Jevrejima.

Veli-Pekka Hämäläinen, istraživački novinar u Yle-u, finskoj nacionalnoj televiziji, kaže da je Rasanen bio aktivan online "već godinama".

Tim gospodina Hämäläinena je također razgovarao s njim o njegovoj ulozi u nemirima u Velikoj Britaniji. On vjeruje da je Rasanenovo sudjelovanje u grupi "Southport Wake Up" transformiralo ga iz usamljenog ekstremiste u nekoga s publikom od hiljade ljudi.

"Ovo je primjer kako usamljeni internet ratnici na tastaturi mogu postati opasni," kaže gospodin Hämäläinen.

On kaže da je vidio finske policijske zapise, koji pokazuju da je Rasanen bio pod istragom dok je bio tinejdžer zbog prijetnje, ali da nikada nije bio optužen za zločin.

BBC je također obaviješten o Rasanenovim ranijim online vezama s britanskom krajnje desničarskom grupom "Patriotic Alternative" (PA).

Bio je aktivni član privatnog chata za igranje igara, a njegove postove su dijelili ključni članovi PA, prema britanskoj antifašističkoj istraživačkoj grupi "Red Flare".

To je uključivalo regionalnog organizatora grupe za Yorkshire, Sama Meliju, koji je ranije ove godine zatvoren zbog poticanja rasne mržnje.

Tokom vremena nemira u Velikoj Britaniji, post od Mr AG-a je glasio: "Kada će isto nasilje doći u sjevernu Evropu?"

Glasnogovornik Red Flare-a – koji je prvi identificirao pravi identitet Mr AG-a i njegove veze s grupom "Southport Wake Up" – kaže da Rasanen treba odgovarati za ono što je učinio.

"Imamo slučaj mladog čovjeka koji sjedi iza tastature u drugoj zemlji i započinje rasističko nasilje u Britaniji," kažu. "To otkriva transnacionalnu prirodu krajnje desnice danas."

BBC je kontaktirao "Patriotic Alternative", a iako grupa nije željela odgovoriti na konkretna pitanja, izjavila je da je ono što je Mr AG objavio na PA-ovom javnom kanalu "u redu" i da PA nije bila uključena u ono što je Mr AG postavljao u drugim Telegram grupama.

Govoreći za BBC, neovisni recenzent vladine antiterorističke legislative, Jonathan Hall KC, kaže da bi "ako [Rasanen] bude u Velikoj Britaniji, bio uhapšen i procesuiran prema Zakonu o terorizmu iz 2006."

Hall procjenjuje da je najmanje polovina tužbi za terorističku propagandu prošle godine uključivala aplikaciju Telegram.

Nije jasno hoće li Finska izručiti svog državljanina Velikoj Britaniji, a Ministarstvo unutrašnjih poslova odbija komentirati da li se traži izručenje ili poduzimaju druge mjere u vezi s ovim slučajem. BBC nije svjestan postojanja naloga za hapšenje.

Nacionalna policijska uprava Finske kaže da je "svjesna ovog slučaja", ali da nije moguće komentirati detaljnije.

Glasnogovornik Telegrama rekao je za BBC da su njihovi moderatori uklonili britanske kanale koji pozivaju na nasilje kada su otkriveni u augustu, uključujući grupu "Southport Wake Up".

Njihova izjava dodaje: "Naravno, spremni smo surađivati s britanskim i finskim vladama u vezi s ovim slučajem putem odgovarajućih kanala."

Glasnogovornik britanske vlade kaže da se radi na provedbi Zakona o online sigurnosti, koji zahtijeva od platformi društvenih medija da uklone ilegalni sadržaj i spriječe širenje dezinformacija.

"Nećemo dopustiti da internet bude utočište za one koji žele sijati podjele u našim zajednicama," kaže glasnogovornik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo