20.06.2023 / 16:32 BiH - Svjetski dan izbjeglica

Mural kao zahvalnost stanovnicima BiH na dobrodošlici izbjeglicama

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica ove godine UNHCR je u saradnji sa Općinom Ilidža izradio mural pod nazivom „Dobrodošli“, koji na simboličan način predstavlja gostoprimstvo lokalne zajednice u BiH na koje su naišle brojne izbjeglice primorane da napuste svoja ognjišta zbog ratova, progona ili kršenja ljudskih prava.

 

- Drago nam je da je baš naša Općina odabrana za oslikavanje murala. Općina Ilidža je niz godina mjesto u kojem su izbjeglice dobrodošle. Želimo da se izbjeglice kada dođu na Ilidžu dobro osjećaju i da budu naši sugrađani - rekla je Sejda Topalović, pomoćnica načelnika Općine Ilidža.

Predstavnica UNHCR-a u BiH Lucie Gagné je kazala da svake godine na Svjetski dan izbjeglica koji se obilježava 20. juna, UNHCR organizuje seriju događaja u više gradova u BiH, kao i širom svijeta, kako bi skrenuo pažnju javnosti na probleme s kojima se izbjeglice suočavaju, ali također i kako bi izrazio zahvalnost lokalnim zajednicama na gostoprimstvu koje pružaju ljudima koji su bili primorani napustiti svoje domove zbog nasilja, rata, progona ili kršenja ljudskih prava - saopćeno je iz UNHCR-a.

- Trenutno je oko 110 miliona ljudi raseljeno širom svijeta. Na ovaj dan prepoznajemo njihovu nevolju i proživljeno iskustvo, istovremeno odajući počast njihovoj hrabrosti, njihovim nadama i doprinosu zemljama domaćinima - kazala je ona.

Dodala je da je Svjetski dan izbjeglica, također, dan kada prepoznajemo velikodušnost zemalja domaćina koje su svoje granice i srca držale otvorenim za ljude kojima je potrebna zaštita.

Sekretarka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Nina Mišković je istaknula da solidarnost i humanost kakvu je svijet pokazao prema izbjeglicama iz naše zemlje, obavezuje nas da uzvratimo na isti način.

- Obavezuje nas da pozivamo na razumijevanje i empatiju prema izbjeglicama, da budemo glas izbjeglica i ne dozvolimo ravnodušnost na nedaće s kojim se oni susreću, tragajući za sigurnim utočištem, kao što su ne tako davno tragale i stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca - rekla Mišković.

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, danas je UNHCR u Tuzli također podržao i skup akademske zajednice na kom je bilo razgovora o trenutnom zakonu o azilu i planiranim dopunama zakona, a ranije ovog vikenda je u Bihaću podržan turnir u nogometu za djecu.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica „Nada daleko od doma“ posebno skreće pažnju na značaj razumijevanja, gostoprimstva i podrške koju lokalne zajednice pružaju ljudima koji su bili primorani napustiti svoje domove. Uz podršku svih nas, oni grade nadu za boljom budućnošću daleko od svojih ognjišta.

Mural u Općini Ilidža je na inicijativu UNHCR-a i uz pomoć Općine Ilidža oslikan u saradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i izbjeglicama u BiH koji imaju iskustva u slikanju murala, a uz tehničku podršku Bosanskohercegovačke inicijative žena (BHWI) - navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo