17.06.2023 / 10:15 BiH - Počeo 'TrotoArt'

Foto: Ulični zabavljači donijeli veselje u centar Banja Luke

U petak je u večernjim satima, u centru Banja Luke počeo festival uličnih zabavljača „TrotoArt“.

Ovu manifestaciju je koncertom ispred Narodnog pozorišta RS započeo Gradski tamburaški orkestar, a događaj se kasnije raskrilio i na druge lokacije Trg Krajine, Gospodsku ulicu i šetalište poznato i po imenu "Parkić".

Manifestacija je uveselila građane Banja Luke, a ponajviše su se obradovala djeca jer je sadržaj prve večeri festivala uglavnom bio prilagođen uzrazdu najmlađe populacije. Bilo je tu igre, glume, muzike, pjesme, pantomime, kreacija i drugih umjetničkih sadržaja.

"TrotoArt" trajaće od 16. do 18. juna, a na manifestaciji će učestvovati 240 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, susjednih država i Zapadne Evrope. Ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića, za vrijeme trajanja festivala, biće zatvorena za saobraćaj u svom centralnom dijelu od hotela Palas do Banskog dvora, i pretvorena u pješačku zonu.

Za danas, 17. juna, od dešavanja koja će se desiti u terminu od 11 do 14 sati izdvajamo sljedeća: ispred Narodnog pozorišta RS, Fakultet lijepih umjetnosti (NUBL) i Lidija Olenjuk predstaviće slikarstvo i muziku na trgovima Banja Luke. Nakon toga na istom mjestu će nastupiti ansambl "Banjalučki vez". Kod Gradske uprave Viktor Janković sviraće gitaru, a u Parku Petar Kočić nastupiće dječiji hor pozorišta Jazavac. U Parku Petar Kočić gostovaće i klovn Fazonko, a održaće se i slikarska i kreativna radionica za djecu. Na istom mjestu biće promovisana i škola stripa i ilustracije udruženja strip autora "Deveta dimenzija".

Od dešavanja koja će se desiti od 18 sati do 22:30 izdvajamo ova: ispred Narodnog pozorišta RS nastupiće ansambl "Lira", a na istom mjestu nešto kasnije nastupiće i bluz bend The Bad Week iz Novoga Sada. Ispred Gradske uprave održaće se koncert i teatarski performans "Askino novo ruho" i ulični šou "Segnora Gomez" - "Circooltura". U Gospodskoj ulici biće žive statue "Teatrosk" iz Skoplja, a na Trgu Krajine u 21 sat biće izvedena urbana opera na otvorenom "Velike lutke sa dobošarima" iz Francuske.

Za sutra, nedjelju 18. juna, u terminu od 11 do 14 sati izdvajamo ova dešavanja: ispred Narodnog pozorišta RS gostuje tamburaški sastav "Prijatelji tambure" iz Bihaća. Na istom mjestu nastupiće i tamburaški orkestar Opštine Semeljci iz Hrvatske. U Parkiću Milica Cvijić će predstaviti SFX šminkanje, body art i kreiranje specijalnih efekata. U Parku Petar Kočić muzički atelje Rock Simfonije predstaviće svoje polaznike. Na istom mjestu "Rubik klub u BiH" vodiće takmičenje u slaganju rubikove kocke.

Od dešavanja koje će se desiti od 18 sati do 22:30 izdvajamo sljedeća: koncert Gradskog tamburaškog orkestra ispred Narodnog pozorišta RS, a na istom mjestu nastupiće i Baba Djex tribe i banjalučki bend The Fandangos. U 19 sati misija OEBS-a u BiH u Parku Petar Kočić izvešće program s djecom i za djecu u saradnji sa Centrom "Dialogos"(crteži i interaktivna radionica), i tom prilikom gostovaće ambasador Brajan Agler, šef OEBS-a za BiH.

E.B

(Vijesti.ba)

Izdvajamo