15.06.2023 / 17:00 BiH - 'Novinarstvo pod pritiskom'

Novinari u Banjoj Luci: Još mjesec dana slobode, crno nam se piše!

U Banjoj Luci održan panel "Novinarstvo pod pritiskom: Regionalne perspektive i izazovi slobode medija"

Danas je u Muzičkom paviljonu „Staklenac“ u Banjoj Luci održan panel „Novinarstvo pod pritiskom: Regionalne perspektive i izazovi slobode medija“, na kojem su učestvovali novinari iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske i govorili o problemima sa kojima se suočavaju u svom radu, izazovima novinarskog poziva, zakonima o kleveti i nevladinim organizacijama i sličnim temama vezanim za medijske radnike. Panel je organizovao magazin Buka iz Banje Luke, a domaćin i moderator događaja bio je Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik magazina Buka.

Događaju je prisustvovao Slobodan Georgijev, direktor vijesti, Nova S iz Srbije, koji je istakao da je novinarska solidarnost jako važna za ovu profesiju.

"Ovdje smo danas da podržimo naše kolege iz Banja Luke i cijele Bosne i Hercegovine koji se susreću sa različitim problemima. Ti problemi su gotovo uvijek vezani za nesposobnost političara da razumiju šta je uloga medija. Ovo je naš pokušaj ta kažemo da su mediji važni za svako društvo koje hoće da bude normalno, to jest društvo zasnovano na vladavini zakona. Ako građani žele takvo društvo profesionalni mediji su ključna stvar. Mi smo ovdje da, ako možemo, na neki način pomognemo i da budemo solidarni sa našim kolegama. I građani to treba isto tako da urade kad god se pojavi neki problem i kad god postoji neki napad na medij. Građani treba da razluče prave profesionalne medije od onih propagandnih kojih, čini mi se, ima više i od kojih se treba braniti", rekao je Georgiev.

Glavni i odgovorni urednik Buka magazina, Aleksandar Trifunović, kazao je da smo sve bliži zakonu o kleveti koji će biti katastrofalan za novinarstvo, ali i generalno za slobodu govora u Republici Srpskoj, ali i okolini.

"Mi želimo da kažemo da u regionu ima problema i da treba da se nosimo s tim i da smo spremni da se borimo za svoju profesiju. Za novinarstvo se vrijedi boriti u svakoj zemlji, pa i u našoj, i neki dokaz tome je i ovaj naš regionalni pokušaj da skrenemo pažnju na probleme sa kojima se suočavamo, a koji nisu mali. Ugrožene su nam egzistencije, budući poslovi, budućnost novinarstva i mi, ustvari, činimo dobro ovom sistemu koje se uporno okreće protiv nas. Ovaj panel ide u korist tome da javnost sve više shvati da mi ne bijemo neke svoje privatne bitke ovim načinom novinarstva, nego da bijemo bitke svih nas. Ovaj zakon će uticati, ne samo na novinarstvo, nego na cjelokupnu javnost. Mi to treba da spriječimo, ili barem da ukažemo na to", istakao je Trifunović.

Na panelu je učestvovao i novinar Euro Blica, Nikola Morača, koji je bio u direktnom problemu s trenutnom strukturom vlasti u Republici Srpskoj kada mu je prije par mjeseci, po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, bio oduzet mobilni telefon, jer je odbio da otkrije podatke o svom povjerljivom izvoru informacija.

"Prema posljednjim informacijama imamo još mjesec dana slobode i što do tada uradimo - uradili smo, jer poslije toga donijeće se te nove izmjene krivičnog zakonika koje su najavljene. To znači da će se u budućnosti hapsiti i otimati naša sredstva za rad poput telefona, računara i slično. Nažalost, mislim da smo izgubili ovu bitku, a šta će se dešavati s novinarstvom nakon jula ove godine tek ćemo da vidimo. Ubjeđen sam da će ova vlast iskorisiti sve da na primjeru jednog ili dvojice novinara pokaže svoju moć. Crno nam se piše", bio je jasan Morača.

Učesnik panela bio je i Denis Mahmutović novinar, 24 sata.hr, protiv kojeg se trenutno vodi sedam krivičnih prijava, samo zbog toga jer se, kako tvrdi, bavi svojim poslom, to jest istraživačkim novinarstvom i skreće pažnju na korupciju u društvu.

"Nije bitno da li su novinari iz Banja Luke, Beograda, Splita ili drugog grada u regionu, svi mi želimo da ukažemo na anomalije u društvu, nebitno da li anomalije dolazile od strane vlasti, opozicije ili bilo koje druge društvene sfere. Kad se nađemo u situaciji da neko doživljava novinara kao metu, umjesto da je meta na onome na koga je novinar argumentovano ukazao, imamo problem s perspektivom. A ako nemamo perspektive da završimo ono o čemu pišemo onda nemamo ni pravac kojim trebamo ići. Tako da je nužno da nađemo smijer i mi novinari i društvo čiji smo dio", izjavio je Mahmutović.

Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas, rekao je da je cilj njegovog dolaska na banjalučki panel iskrena podrška svim novinarima iz Bosne i Hercegovine koji su trenutno ugroženi zbog posla kojim se bave.

"Novinari ne samo iz Bosne i Hercegovine nego iz cijelog regiona su u sličnoj situaciji, imaju slične pritiske, i slične neprijatelje, odnosno ljude koji od njih žele da naprave neprijatelje. Mi smo se ovdje skupili da potapšemo jedni druge po ramenu i da ovima koji žele od nas da naprave neprijatelje, a mi upravo želimo da budemo prijatelji, ukažemo da će se novinari držati zajedno i da nećemo dopustiti da mediji stradaju i da, ne dao bog, neko od novinara strada samo zato što piše kritički o bilo kojoj vlasti", istakao je urednik lista Danas.

Na panelu je bila prisutna i Maja Sever, predsjednica Evropske federacije novinara.

"Ovo nije prvi put kako dolazim u ovaj grad i sarađujem sa kolegicama i kolegama iz Banja Luke i Bosne i Hercegovine. Već godinama i ovdje sam kako bih iskazala mišljenje Evropske federacije novinara kao krovne organizacije Evropskih, ali i pridruženih zemalja Evropske Unije. Mi ukazujemo solidarnost i podršku zbog situacije u kojoj se, nažalost, nalaze brojne kolege, a pod protoskom u kojem se nalaze u ovom procesu kriminalizacije klevete, ali i mnogim drugim pritiscima i teškim uslovima rada. Zajedno smo jači i pokušavamo zajedno raditi i sarađivati", kazala je Maja Sever.

Na panelu su učestvovali još i Kristina Perić iz Hercegovina info, Vitomir Ognjanović, iz portala Južne vesti, Jovanka Marović iz Glasa Šumadije, Siniša Vukelić iz Capital.ba i Dora Kršo iz Telegram.hr, a snimak ovoga panela biće postavljen na podcastu magazina Buka.

E.B.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo