29.04.2023 / 22:42 BiH - Do grla u dugu

RS ove godina mora vratiti 1,2 milijarde KM kredita

RS ove godina mora vratiti 1,2 milijarde KM kredita
Foto: RTRS

U sjeni formiranja Federalne vlade na trenutke su finansijski problemi Vlade drugog entiteta.

Nema rizika u poslovanju Republike Srpske s kineskim kompanijama, kaže premijer RS-a Radovan Višković. Dok opozicija tvrdi da je njegova nedavna posjeta Kini za cilj imala nova zaduženja, Višković dosljedno negira. Kaže da su fokus razgovora bila projektna ulaganja, javlja Federalna.ba

Dani prolaze, a nakon povratka delegacije RS-a na čelu s predsjednikom Vlade iz posjete Kini nema tematske konferencije za medije. Višković je u Kini razgovarao s predstavnicima više kineskih komapnija o mogućnosti ulaganja u Republiku Srpsku. Dok je Višković bio u Kini, opozicija je upozoravala da Vlada u Kini traži slamku spasa jer novca nema.

„Svaka investicija i svaki projekat može biti potencijalno rizik, a pogotovo ako uzimate sredstva za potrošnju, a ne za novu vrijednost. Ni s jednim kineskim partnerom nisam razgovarao na bazi budžetskog dijela i potrošnje već na bazi projektnog finansiranja sa što manjim kamatnim stopama“, tvrdi Višković.

Pojedini ekonomisti upozoravaju da saradnja s Kinom može biti opasna jer Kina nema toleranciju za nepoštovanje dogovorenog, što su na svojoj koži već osjetile neke zemlje. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović navodi da nije dobro to što u Vladi nemaju potrebu da detalje dogovorenog u Kini otkriju javnosti.

„Činjenica da nismo dobili nikakvih podataka, da je premijer došao i nije napravio zvanično predstavljanje i odgovorio na pitanja kojih imamo jako puno, da nije napravio informaciju za sjednicu parlamenta, za Vladu, bar neki tematski pres“, kaže Borenović.

Napominje i da se Vlada okreće kineskom tržištu jer joj ponestaje drugih opcija, a naplata velikih dugova stiže ove godine.

„Imam osjećaj kao da se tu radi o nekom davljeniku koji traži bilo kakvu slamku spasa“, dodaje Borenović.

U SDS-u smatraju da je finansijski problem koji ima Vlada razlog zašto se umjesto o ekonomiji i stvarnim problemima ponovo nameću različiti zaključci u Narodnoj skupštini.

„Zarad onoga što njega najviše boli i žulja, a to je nedostatak finansijskih sredstava“, kaže Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u NSRS-u.

RS ove godine mora da na ime ranijih kredita vrati oko 1,2 milijarde maraka. Entitetska vlast tvrdi da to predstavlja problem i da će obaveze biti ispoštovane bez opasnosti po budžet RS-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo