02.10.2024 / 22:01 BiH - Selam, ya Resulallah

Prvo izvođenje Bosanskog mevluda Džemaludina Latića u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Prvo izvođenje Bosanskog mevluda Džemaludina Latića u Gazi Husrev-begovoj džamiji
Foto: MINA
U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo „Selam, ya Resulallah“ večeras je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu prvi put izveden Bosanski mevlud autora Džemaludina Latića.

Ovaj mevludski spjev svojevrstan je izvor za brojne pojedinosti iz života poslanika Muhammeda, a.s., i njegovih ashaba, ali i iz života poslanika koji su živjeli u ranijim vremenima. Kako je naglasio autor Latić, izraz je „ovog vremena, ljubavi prema Allahu, Poslaniku, svim ostalim poslanicima, ashabima, tabinima“.

„Ovo je jedinstven dan u mom životu, dan o kojem sam sanjao, maštao, ko zna koliko dugo. Saznao sam da je rahmetli Safvet-beg Bašagić, kad je napisao mevlud, imao veliko izvođenje u Gazi Husrev-begovoj džamiji, također Rešad Kadić. Allah je dao da ovo doživim, sretan sam i nadam se da će ovaj mevlud lahko ulaziti u uho našeg čovjeka. Zahvalan sam reisul-ulemi i predsjedniku Sabora Islamske zajednice što su ovo odobrili i nadam se da će moj mevlud biti prisutan među Bošnjacima“, izjavio je Latić.

Program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Akademski hor Fakulteta Islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i Hor Gazi Husrev-begove medrese. Prigodno predavanje ovom prilikom održao je hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

„Drago mi je što smo večeras imali priliku da poslušamo dijelove mevluda prof. dr. Džemaludina Latića, našeg alima kojeg je Dragi Bog nadario da kur'ansko-hadiske poruke tako lijepo pretoči u naš lijepi bosanski jezik. Ovo je bila prilika da se ovaj Bosanski mevlud prouči ili izvede po prvi put ovdje u Begovoj džamiji, kao što su učeni i izvođeni i mevludi od naših velikana Bašagića i Kadića“, kazao je Malkić, koji je prenio prisutnim selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Između ostalog, naglasio je da je učenje i slušanje učenja mevluda jedan od načina „na koji se i mi Bošnjaci vraćamo našoj lijepo vjeri, vraćamo i približavamo Muhammedu, a.s.“.

„Mevlud je jedan od načina na koji nastojimo da povećamo svoj ašk, svoju ljubav prema ovom odabranom čovjeku i Allahovom Poslaniku, on je naš najljepši uzor i mi se trudimo da ga slijedimo, i pokušavamo da, određene dionice iz njegovog mubarek života, primijenimo u ovom vremenu i na ovim našim bosanskim prostorima, jer ga volimo i želimo da budemo s njim na drugom svijetu u najljepšem društvu“, poručio je Malkić.

Ovim mevludom je završena 20. manifestacija „Selam, ya Resulallah“, koja je od 13. septembra ponudila niz programskih sadržaja, javlja MINA.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo