02.10.2024 / 22:27 BiH - Sarajevo

Sjećanje na Abdulaha Sidrana u okviru 63. Sarajevskih dana poezije

Sjećanje na Abdulaha Sidrana u okviru 63. Sarajevskih dana poezije
Foto: Društvo pisaca
Sjećanje na Abdulaha Sindrana i njegovu poeziju upriličeno je danas pored džamije Ferhadija, gdje je njegov mezar.

Taj događaj, u okviru Međunarodnog književnog festivala 63. Sarajevski dani poezije, organiziralo je Udruženje 'Žena sa knjigom' u saradnji sa Fondacijom Abdulah Sidran.

Kako navodi organizator u saopćenju za javnost, taj događaj je bio javni. Osim porodice, kolega i prijatelja velikog Sidrana u njegovoj poeziji uživali su brojni građani i turisti Sarajeva.

- Na današnji dan rođen je naš veliki Sidran i bilo je nemoguće da ovaj dan ne obilježimo u okviru 63. Sarajevskih dana poezije. Zato smo izašli na ulicu sa njegovom poezijom, jer i njegov je duh bio drugačiji, bio je dobra duša svih onih koji su ga voljeli - kazala je Bisera Suljić Boškailo, predsjedavajuća programskog savjeta Sarajevskih dana poezije.

Sidranovu poeziju govorili su supružnici, glumica Mona Muratović i tv voditelj Danko Delibašić. U programu su učestvovala i brojna djeca, koja su govorila svoju poeziju.

- Abdulah Sidran preminuo je, nakon teške bolesti, na proljeće ove godine. Iako fizički nije prisutan, njegova djela su vječna i prenosit će se sa generacije na generaciju kao poruke koje su univerzalne i prije svega ljudske. Sidran nije bio samo pisac, već i simbol otpora i snage duha u najtežim vremenima - saopćeno je iz Društva pisaca BiH.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo