30.09.2024 / 08:53 BiH - Šta je cilj?

SANU upute: Sve češći nasrtaji Srbije na suverenitet BIH

SANU upute: Sve češći nasrtaji Srbije na suverenitet BIH
Foto: Arhiva
Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da Srbija "apsolutno priznaje" Bosnu i Hercegovinu u skladu s Daytonskim sporazumom i da nema "nikakav problem s teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine".

No, Srbija očigledno ima problem sa suverenitetom Bosne i Hercegovine, pa iz tog razloga najviši srbijanski zvaničnici izbjegavaju upotrijebiti ovu riječ kada govore o našoj državi. Isto je prije nekoliko dana Srbija uradila u pismu generalnom sekretaru UN-a i predsjedniku Generalne skupštine, gdje navode da “političko rukovodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH”.

Da Srbija poštuje Dejton, onda bi poštovala i suverenitet Bosne i Hercegovine koji se u Općem okvirnom sporazumu za mir spominje čak devet puta, a svih devet odnosi se na državu Bosnu i Hercegovinu i niti jednom na bosanskohercegovačke entitete.

Negiranje suvereniteta BIH stara je uputa napisana u SANU Memorandumu 2, u dijelu koji se odnosi na podrivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine. Naime, suverenitet označava sve ono što Srbija pokušava da ospori Bosni i Hercegovini: vrhovnu i konačnu političku vlast, iznad koje, u pogledu donošenja i provođenja političkih odluka, nema više vlasti; Suverenitet koji je, uz stanovništvo, teritorij i pravni poredak, jedno od bitnih obilježja države; Unutrašnji suverenitet koji znači da je država najviša vlast na svom teritoriju te da raspolaže moći kakvu nema nijedna druga društvena organizacija ni pojedinac; Vanjski suverenitet koji znači da je država neovisna i ravnopravna u odnosima s drugim državama.

Koliko je suverentitet važan, u istom istupu naglašava Vučević kada govori o odnosima u regionu.

"Srbija nema otvorena pitanja, nego mnogi od njih vide dio naše teritorije kao neovisnu državu i oni vrše oduzimanje suvereniteta ili osporavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države, pri tome nas uvjeravajući da je to davno već završeno", naveo je Vučević.

Upravo taj suverenitet Srbija godina želi osporiti Bosni i Hercegovini, što jop jednom pokazuje da ta zemlja nije odmakla od genocidne politike Slobodana Miloševića. A i kako bi, kada su ključne figure aktuelne vlasti najbolji učenici balkanskog kasapina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo