30.09.2024 / 08:50 BiH - Sarajevo

Bh. robotička reprezentacija se vraća sa olimpijade sa tri osvojene nagrade

Bh. robotička reprezentacija se vraća sa olimpijade sa tri osvojene nagrade
Foto: CERIT

Danas  u 11.30 sati, na sarajevski aerodrom stiže bosanskohercegovačka robotička reprezentacija, koja je ove godine predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi u Ateni, održanoj od 26. do 29. septembra.

Tim Bosne i Hercegovine vraća se iz Atene s tri osvojene nagrade: Social Media Award i dvije Video Storytelling Award.

"Posebno smo ponosni na Niku, Lamiju, Asmiru, Kenana i Jasmina, kao i na naše mentore Lejlu i Anesa, koji su neumorno radili od kraja jula pa sve do samog polaska 24. septembra.

Njihov trud, odricanje ljetnog raspusta i predanost radu na pripremama za ovo prestižno takmičenje su se isplatili. Ovi mladi ljudi su svojim zalaganjem i znanjem dostojanstveno predstavljali Bosnu i Hercegovinu na svjetskoj sceni.

Njihov uspjeh je dokaz da posvećenost i timski rad donose rezultate, a nagrade koje su osvojili su priznanje za sav uloženi trud", poručili su iz CERIT-a.

Ovi mladi bh. robotičari svoje vještine i znanje redovno usavršavaju u Centru za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) u Mostaru.

Bh. robotička reprezentacija redovno ostvaruje zapažene uspjehe na međunarodnoj sceni, s brojnim nagradama i priznanjima za svoj inovativni rad.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i do sada je podržavalo rad i uspjehe mladih robotičara, u skladu sa svojim mogućnostima, uključujući i ovogodišnje finansijsko učešće u troškovima njihovog odlaska na Olimpijadu.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković će dočekati bh. tim. 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo