12.03.2023 / 08:07 Politika - Pregovori

Formiranje vlasti u USK: Izvjesna nova koalicija

Formiranje vlasti u USK: Izvjesna nova koalicija
U Unsko-sanskom kantonu nakon općih izbora još nije jasno definirana skupštinska većina koja bi birala i imenovala novi saziv Vlade na čijem je čelu NES-ov Mustafa Ružnić.

Nakon sinoćnjeg sastanka Kantonalnog izvršnog odbora SDA jasnije je da su pregovori vođeni sa NES-om, DF-om i Strankom za BiH. Iz NES-a tvrde da su rezultati ovih pregovora upravo kazna njihovim dosadašnjim partnerima, prenosi federalna.ba.

„Mi smo krenuli u razgovore sa SDA, DF-om, SBiH. Mi Krajišnici sigurno u svojoj povijesti nikada nismo bili ničiji podanici, a izdaju kažnjavamo - ovo je, slobodno mogu kazati, svojevrsno kažnjavanje naših dosadašnjih partnera. S obzirom na političku tišinu koja je prisutna od strane centrala Naroda i pravde i Naše stranke iz Sarajeva i njihovih, kako oni vole kazati, lidera, jasno je da je ovaj scenarij bio usaglašen i dogovoren i sa tog najvišeg nivoa“, kaže NES-ov Rifet Hozanović.

Iz stranaka Blok 3, koji čine POMAK, NiP i Naša stranka, a koji su ranije izražavali volju da budu dio parlamentarne većine i koji su aktivno sudjelovali u pregovorima o tome, kazali su da će vrijeme pokazati kako će ova moguća politička postavka funkcionirati.

„Navodno, ono što ja znam, nakon informacije da smo mi razgovarali sa SDA, dotrčao je sad i NES da oni ponude da ostanu na vlasti. Ne znam zašto im je toliko stalo da ostanu na vlasti nakon stanja u kakvom je danas Unsko-sanski kanton“, kaže Halil Bajramović, predsjednik NiP-a u USK-u.

POMAK-ov zastupnik u Skupštini USK-a Zikrija Duraković navodi, nezvanično,  kako je Kantonalni izvršni odbor SDA zasjedao i donio odluku o opredjeljenosti te stranke da ide u koaliciju sa NES-om: „Što se tiče Unsko-sanskog kantona, mi iz bloka B3 smo i poslije izbora sve vrijeme inzistirali samo na tome da se krene sa implementacijom rezultata izbora i da se formira Vlada, odnosa da profunkcioniše i Vlada i Skupština u punom kapacitetu. Naravno, demokratska je volja onih koji su najbrojniji u Skupštini i mi smo to uvijek isticali u proteklim mjesecima jeste - da prvi oni naprave tu Vladu“.

Iz SDA još nema zvaničnog saopćenja o rezultatima pregovora koji su vođeni, ali je jasno da do kraja marta moraju biti stvoreni uslovi za usvajanja budžeta i rješavanje mnogih pitanja koja se tiču građana koji sve teže žive. Upućeni tvrde - ostane li ovakva politička opcija, ona bi mogla znatno utjecati na političke odnose na nivou Federacije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo