02.10.2024 / 10:40 Politika - MVP BiH

Alkalaj na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Daesha/ISIS-a

Alkalaj na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Daesha/ISIS-a
Foto: Vijesti.ba

Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Sven Alkalaj učestvovao je 30. septembra 2024. godine u Vašingtonu na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Daesha/ISIS-a, na kojem su učešće uzeli brojni koalicioni partneri na ministarskom i ambasadorskom nivou.

Domaćin sastanka, državni sekretar SAD-a Antony Blinken je u uvodnom obraćanju naglasio da su SAD prije 10 godina mobilizirale globalnu koaliciju da se suprotstave ISIS-u – ili Daešu – nihilističkoj terorističkoj grupi, koja je tokom nekoliko mjeseci okupirala teritoriju koja je činila trećinu Iraka i Sirije, koju je iskoristio za sprovođenje užasne kampanje nasilja i brutalnosti.

Tokom naredne decenije, ova koalicija je porasla sa 12 na 87 zemalja. Istaknuto je da su napravljena vitalna i teško stečena dostignuća, ali da posao još uvijek nije završen.

Ambasador Alkalaj je u svom obraćanju istakao beskompromisnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine sprječavanju i borbi protiv terorizma kao globalne prijetnje, kao i učešću u aktivnostima međunarodne zajednice u tom pogledu. Bosna i Hercegovina snažno osuđuje terorizam u svim oblicima. Bosna i Hercegovina je partner u vraćanju bivših stranih boraca, te je uspostavila međuagencijsko koordinaciono tijelo kako bi nadgledala buduće aktivnosti repatrijacije, progona ili reintegracije bivših stranih boraca iz Iraka i Sirije. U toj borbi protiv terorizma naša zemlja je imala podršku SAD i EU partnera, koji su je prepoznali kao partnera u borbi za globalnu sigurnost.

Ambasador Alkalaj je potom kazao da se Bosna i Hercegovina uspješno suočila sa izazovom prvog organizovanog povratka bosanskohercegovačkih državljana iz konfliktne zone u decembru 2019. godine, kada je procijenjeno da su se stekli uslovi za povratak prve grupe bh građana iz Sirije. Njihov povratak je sproveden na kontrolisan način i u skladu sa pozitivnom legislativom BiH i međunarodnim obavezama na polju borbe protiv terorizma.

U zaključku svog obraćanja, ambasador Alkalaj je naglasio da represija sama ne može zaustaviti širenje opasnih ideologija. Zbog toga se naglasak mora staviti na rješavanje pitanja siromaštva, unaprjeđenja obrazovanja i znanja, te raditi na jačanju političke, ekonomske i sigurnosne saradnje kako bi bili u stanju zaštiti društva od terorizma i radikalizma.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo