16.02.2023 / 13:25 Politika - Obavljeno glasanje

Na čelu Doma naroda Čović, Špirić i Ademović

Na čelu Doma naroda Čović, Špirić i Ademović
Foto: N1
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u novom sazivu je delegat Nikola Špirić (SNSD) iz srpskog naroda, ...

... prvi zamjenik predsjedavajućeg je Kemal Ademović (NiP) iz bošnjačkog naroda, a drugi zamjenik predsjedavajućeg Dragan Čović (HDZ BiH) iz hrvatskog naroda, odlučeno je na današnjoj konstituirajućoj sjednici ovog doma.

Špirić je bio jedini kandidat za predsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda, a „za“ njegov izbor je glasalo devet delegata, tri su bila protiv i tri suzdržana.

Za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma iz bošnjačkog naroda kandidati su bili Šefik Džaferović (SDA), kojeg je predložio Klub bošnjačkog naroda i Kemal Ademović (NiP) koji je predložio sam sebe.

Ademović je izabran sa devet glasova „za“, tri protiv i tri suzdržana glasa.

Džaferović je dobio tri glasa „za“, osam protiv i četiri suzdržana.

Dragan Čović (HDZ BiH) bio je jedini kandidat za drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda iz hrvatskog naroda. On je dobio podršku devet delegata, tri su bila protiv i tri suzdržana.

Poslovnikom Doma naroda je propisano da predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, a predsjedavajući Predstavničkog doma je Denis Zvizdić (NiP).

Prije izbora rukovodstva doma, novoizabrani delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su položili i potpisali svečanu izjavu nakon čega su osnovana tri kluba delegata konstitutivnih naroda: Klub delegata bošnjačkog naroda; Klub delegata hrvatskog naroda i Klub delegata srpskog naroda.

Za predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda imenovan je Šefik Džaferović, a o imenu zamjenika predsjedavajućeg će se naknadno odlučiti.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda je Marina Pendeš, a njen zamjenik je Zdenko Ćosić.

Na čelu Kluba srpskog naroda je Sredoje Nović, a za njegovog zamjenika je imenovana je Snježana Novaković Bursać.

Dom naroda sastoji se od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).

Devet članova Doma naroda sačinjava kvorum, pod uslovom da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.

Klub delegata bošnjačkog naroda čine: Safet Softić, Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Kemal Ademović i Dženan Đonlagić.

U Klubu delegata hrvatskog naroda u ovom mandatu su: Marina Pendeš, Dragan Čović, Zdenko Ćosić, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić.

Klub srpskih delegata čine: Snježana Novaković-Bursać, Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Želimir Nešković.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo