21.11.2022 / 12:15 Svijet - Mariuš Blaščak

Poljska predlaže postavljanje PVO sistema Patriot blizu granice sa Ukrajinom

Poljska predlaže postavljanje PVO sistema Patriot blizu granice sa Ukrajinom
Foto: Agencije
Poljska će predložiti raspoređivanje dodatnih raketa sistema protiv vazdušne odbrane Patriot u blizini svoje granice sa Ukrajinom, nakon ponude Njemačke, objavio je ministar odbrane Mariuš Blaščak na Twitteru u ponedjeljak.

„Tokom današnjeg razgovora sa njemačkom stranom, predložiću da sistem bude stacioniran na granici sa Ukrajinom“, napisao je.

Njemačka je ponudila Varšavi protivraketni odbrambeni sistem Patriot da joj pomogne da obezbedi svoj vazdušni prostor nakon što se zalutala raketa srušila u Poljskoj prošle nedjelje, izjavila je ministarka odbrane Kristin Lambreht za novine u nedjelju.

Njemačka vlada je već rekla da će ponuditi svom susjedu dalju pomoć u nadziranju vazdušnog prostora sa njemačkim Eurofighterima nakon incidenta, što je u početku izazvalo bojazan da bi se rat u Ukrajini mogao preliti preko granice.

Čini se da je projektil koji je pogodio Poljsku prošle nedjelje, ubivši dve osobe, ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Zemaljski sistemi protivvazdušne odbrane kao što je Patriot su napravljeni da presreću dolazeće rakete, zaključuje agencija Reuters.

(Vijesti.ba / RSE)

 

Izdvajamo