01.10.2024 / 14:48 Svijet - Cilj ključna infrastruktura

Izraelski komandosi izveli 70 tajnih napada na Hezbollah od početka rata

Izraelski komandosi izveli 70 tajnih napada na Hezbollah od početka rata
Foto: IDF

Izraelske odbrambene snage (IDF) su rano jutros službeno pokrenule kopnene operacije na jugu Libana, a vojska sada otkriva da je od početka rata već izvela više od 70 malih napada sa specijalnim snagama,

Uništavajući brojne položaje Hezbollaha, tunele i hiljade oružja koje bi potencijalno moglo biti korišteno od strane te terorističke grupe za invaziju na Izrael, piše The Israel Times.

Prema IDF-u, trupe su tiho stigle do oko 1.000 Hezbollahovih lokacija na jugu Libana, od kojih su neke bile nekoliko kilometara od granične ograde, uključujući tunele i bunkere gdje je ta teroristička grupa skladištila oružje. IDF je saopćio da su lokacije bile smještene i unutar libanskih sela i u šumovitim područjima.

Napadi su izvedeni od ranih dana izraelsko-hamasovog rata, nakon što je IDF uspio potisnuti elitne snage Hezbollaha, poznate kao Radwan, iz graničnog područja, omogućivši izraelskim komandosima da uđu u Liban gotovo neprimijećeni. Nije bilo direktnih sukoba s operativcima Hezbollaha tokom bilo kojeg od ovih napada.

Prema procjenama IDF-a, oko 2.400 terorista iz Radwana i još 500 terorista Islamskog džihada — treniranih od strane Radwana — čekali su u selima južnog Libana kako bi napali Izrael u danima nakon Hamasovog napada 7. oktobra.

Sjeverna komanda IDF-a očekivala je invaziju iz Libana i ojačala svoje odbrane. U narednim sedmicama, IDF je izveo brojne napade na operativce i položaje Hezbollaha duž granice, uzrokujući povlačenje hiljada Radwanovih terorista nekoliko kilometara unazad.

Napadi koje su izveli IDF komandosi, uključujući borbene inženjere, ponekad su trajali tri do četiri dana, prema navodima vojske. Ukupno je izvedeno operacija tokom 200 noći.

Vojska je novinarima pokazala desetine oružja, uključujući automatske puške, mitraljeze, RPG-ove, protivtenkovske rakete, eksplozivne naprave, mine, minobacače i opremu poput radio-veza (koje nisu eksplodirale), a koje su komandosi pronašli unutar Hezbollahovih tunela i bunkera.

Vojni zvaničnici su rekli da zaplijenjeno oružje čini manje od 1% onoga što je pronađeno na Hezbollahovim lokacijama. U praksi, bilo je teško da vojnici kroz težak teren donesu desetine teškog oružja nazad u zemlju, ali su neki vojnici ipak prihvatili izazov.

IDF je prepoznao da, iako su njihove komandne operacije bile uspješne, to nije bilo dovoljno za ostvarenje najnovijih ciljeva izraelskog rata — omogućavanje povratka raseljenih stanovnika sjevera u njihove domove.

Zbog toga je IDF pokrenuo ono što je opisao kao "ograničene, lokalizovane i ciljanje napade" na jugu Libana, koje izvodi čitava divizija, s ciljem uništenja Hezbollahove infrastrukture u pograničnom području.

Operacija ima iste ciljeve kao i komandni napadi, ali sada vojska može biti manje tiha u svojim aktivnostima i uništavati mreže tunela i druge lokacije koje inače ne bi mogle biti uništene malim snagama koje djeluju tiho. Ranije bi IDF zračnim udarima gađao Hezbollahove lokacije koje su napali komandosi nakon povlačenja trupa.

Vojni zvaničnici su rekli da je cilj ofanzive da bude što kraća, čak i samo nekoliko sedmica. Nema namjere da IDF ostane na jugu Libana, već planira ojačati svoje odbrane i nadzor na granici nakon kopnene operacije protiv te terorističke grupe, te osigurati da se Hezbollah ne vrati u to područje.

IDF vidi mogućnost da njihovi udari na Hezbollah, ubijajući cijelo njegovo vrhovno rukovodstvo, mogu dovesti do promjene ravnoteže snaga u Libanu, omogućujući vladi da povrati kontrolu nad dijelovima zemlje, posebno na jugu, iz ruku grupe koju podržava Iran.

Ipak, IDF procjenjuje da Hezbollah još uvijek posjeduje raketne i raketne sposobnosti, na što ukazuje jutrošnji napad na centralni Izrael, u kojem su dvije osobe ranjene. Vojni zvaničnici su rekli da vojska nema za cilj "isušiti more" i uništiti svaku posljednju raketu, već će raditi na tome da što više razoruža tu terorističku grupu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo