01.10.2024 / 14:16 Svijet -

Španija traži od Izraela prekid kopnenih operacija u Libanu

Španija traži od Izraela prekid kopnenih operacija u Libanu
Foto: X.com

Izrael bi trebao prestati provoditi kopnene napade u južnom Libanu kako bi izbjegao eskalaciju sukoba koji zahvata širu regiju, izjavio je novinarima u utorak španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares.

- Insistiramo da kopneni upad treba zaustaviti, jer dobijamo vrlo zabrinjavajuće informacije - kazao je Albares, dodajući da je "potrebno postići primirje u Libanu i prekid vatre u Gazi".

Izrael je tokom dana saopćio da su izbile intenzivne borbe s pokretom Hezbollah koji uživa iransku podršku u južnom Libanu nakon što su njegovi padobranci, komandosi i oklopne jedinice pokrenuli napade na početku kopnenog upada.

Operacija slijedi nakon intenzivnih zračnih napada koji su razorili čelništvo Hezbollaha, uključujući dugogodišnjeg vođu pokreta, Hassana Nasrallaha, koji je ubijen u Bejrutu prošle sedmice.

Albares je također osudio Hezbolahove raketne napade na izraelsku teritoriju. Kazao je da je jedini način da se postigne mir na Bliskom istoku ako se zaraćene strane pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i poštuju zaštitu koja se pruža civilima.

Od februara 2022. Španija je zapovijedala Privremenim snagama Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) i rasporedila je 650 vojnika duž južne libanske granice s Izraelom, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo