01.10.2024 / 12:22 Svijet - Urednik BBC-a

Izrael neće znati kada da stane, a akcije rađaju posljedice

Izrael neće znati kada da stane, a akcije rađaju posljedice
Foto: IDF

Moral Izraela je podignut - ali šta se dalje dešava?

Vanjskopolitički urednik BBC-a Jeremy Bowen dao je svoje viđenje dešavanja na Bliskom istoku, odnosno Izraelskog napada na Libanon.

- Događaji protekle sedmice bili su ogroman poticaj za Izrael i njegov nacionalni moral. I kao što su neke diplomate rekli, sada postoji opasnost da Izraelci možda neće znati kada da stanu.

U izraelskim medijima se već preuzbuđeno brblja o ideji da je ovo šansa da se preuredi Bliski istok i trajno oslabi Iran. Nakon 11. septembra, Amerikanci su mislili da mogu preurediti Bliski istok, a jedan veliki korak na tom putu bila je invazija na Irak 2003. godine.

To se nije pokazalo kao preuređenje Bliskog istoka, već je imalo katastrofalne posljedice. Dakle, ovo je jedan od razloga zašto su izraelski saveznici toliko zabrinuti za neposrednu budućnost; jer akcije rađaju posljedice.

Kada postoji tako obimna infrastruktura Hezbolaha u južnom Libanu, koliko će Izrael morati da uradi da bi bio zadovoljan što je zaustavio prijetnju od njih? A Hezbolah će, naravno, pokušati da se rekonstruiše i uzvrati.

Izdvajamo