01.10.2024 / 14:15 Svijet - Historijski velikan

Jimmy Carter slavi 100. rođendan: Prvi američki predsjednik koji je dosegnuo ovaj jubilej

Jimmy Carter slavi 100. rođendan: Prvi američki predsjednik koji je dosegnuo ovaj jubilej
Foto: WSJ

Jimmy Carter danas slavi svoj 100. čime je postao prvi američki predsjednik koji je dosegnuo ovaj jubilej.

Carter, demokrat koji je služio u Bijeloj kući od 1977. do 1981. godine, posljednjih 19 mjeseci provodi u hospicijskoj njezi u svojoj matičnoj državi Georgia.

No, bivši farmer kikirikija, koji je ušao u politiku 1960-ih kao državni senator, i dalje je "emocionalno angažovan i još uvijek proživljava iskustva, smije se i voli", rekao je njegov unuk Jason u septembru.

A stogodišnjak još uvijek ima političkih ambicija: "Samo se trudim da doživim da glasam za Kamalu Harris" na izborima u novembru, rekao je humanitarac i dobitnik Nobelove nagrade prema riječima svog unuka.

U čast ovog jubileja, volonteri organizacije Habitat for Humanity – humanitarne organizacije s kojom Carter radi već 40 godina – ove sedmice grade 30 kuća u Minnesoti.

U utorak će također biti održani događaji u Plainsu, rodnom gradu bivšeg guvernera Georgia, kako bi se obilježio ovaj povod. Bit će organizovan prelet vojnih aviona, a 100 novih građana će imati ceremonije naturalizacije u njegovu čast.

Ovaj događaj slijedi nakon koncerta prepunog zvijezda održanog ranije ovog mjeseca u Atlanti, Georgia, u čast 100. rođendana 39. predsjednika i za prikupljanje sredstava za Carter Centar.

"To je bila nevjerovatna večer, puna dobre muzike i iskrenih priznanja, i ušla je u historiju kao prva proslava 100. rođendana živućeg američkog predsjednika," rekao je Carter u to vrijeme.

Koncert, koji je prikupio više od 1,2 miliona dolara, također je uključivao snimljene poruke drugih predsjednika, a emitirat će se na Georgia Public Broadcasting u utorak. Na događaju su nastupili deseci muzičkih izvođača, a prisustvovale su hiljade ljudi.

Bivši predsjednik će prema riječima njegove porodice, gledati prijenos koncerta u utorak.

Carter, koji nije mogao prisustvovati koncertu lično, rijetko se pojavio u javnosti u novembru 2023. godine, kada je prisustvovao memorijalnoj službi za svoju suprugu Rosalynn, koja je preminula u 96. godini ranije tog mjeseca.

Njihov brak, koji je trajao 77 godina, ostaje najduži brak bilo kojeg predsjedničkog para.

Kada je Carter ušao u hospicijsku njegu u Plainsu, Džordžija, u februaru 2023. godine, neki članovi njegove porodice navodno su smatrali da mu je ostalo samo nekoliko dana života.

"To je dar," rekao je Josh Carter, još jedan od njegovih unuka, u nedavnom intervjuu za New York Times. "To je dar za koji nisam znao da ćemo ga dobiti."

Drugi kažu da je Carterova priča također podigla svijest o prednostima hospicijske njege. "Svi navijamo za Jimmyja Cartera," rekla je Barbara Pearce, direktorica Connecticut Hospice, za CBS News, američkog partnera BBC-a.

"On je učinio više za nas nego što bismo mi ikada mogli učiniti za sebe, pokazujući da je to razumna odluka," rekla je. "On je svima dao dozvolu da smatraju (hospicijsku njegu) kao razumnu opciju koja ne skraćuje život, već povećava udobnost i ispunjenost."

Također, Carter dobija svečanu proslavu i u Bijeloj kući s postavkom koja odaje počast njegovom povijesnom statusu kao stogodišnjaka.

Instalacija “100” otkrivena je na Sjevernoj travnatoj površini bijele kuće u utorak, kako bi se poklopila sa trenutkom kada Carter zvanično obilježava ovaj značajan rođendan.

“ Sretan rođendan, predsjedniče Carter,” pisalo je pored trocifrenog broja.

Carter, 39. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, bio je na dužnosti od 1977. do 1981. godine. On je prvi bivši predsjednik koji je došao do stote godine života.

U video poruci uoči Carterovog rođendana, predsjednik Biden je pohvalio bivšeg komandanta, rekavši: “Gospodine predsjedniče, veoma vas cijenim.”

“Vaša nada i vizija za našu zemlju, vaša posvećenost boljem svijetu i vaše nepopustljivo uvjerenje u moć ljudske dobrote i dalje su vodič za sve nas,” rekao je Biden u svojoj čestitki za rođendan.

Jill Biden je često koristila velike vanjske postavke kako bi obilježila svečane prigode. U februaru prošle godine, postavljena je instalacija sa “čestitkom za Dan zaljubljenih” “Americi” na Sjevernoj travnatoj površini Bijele kuće.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo