26.10.2022 / 13:14 BiH - Bihać

Održan redovni sastanak Koordinacije direktora FUP-a i policijskih komesara

Održan redovni sastanak Koordinacije direktora FUP-a i policijskih komesara
Foto: FENA

Dvodnevni redovni sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije (FUP) i policijskih komesara/direktora uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, održan je u Bihaću, ...

... gdje je domaćin bila Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUPUSK).

Prvog dana sastanaka pridružio se premijer USK Mustafa Ružnić, koji se obratio prisutnima, poželjevši dobrodošlicu i ugodan boravak na području tog kantona.

- Za mene je od posebne važnosti sektor sigurnosti i trudit ću se da dam sve od sebe kao premijer da institucionalno ojačam ovaj sektor. USK je u protekle četiri godine prošao jedan težak period vezano za migrantsku krizu, tako da mi je od velike važnosti upravo Uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova...- istakao je Ružnić.

Na sastanku razmatrano je stanje kriminaliteta–sigurnosti na području Federacije BiH za period januar – septembar 2022. godine, kao i dostignuti nivo rada policije u svim njegovim segmentima.

Posmatrajući stanje sigurnosti na području FBiH, prema statističkim podacima uprava policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i FUP-a, prezentovanih po zadatim segmentima za period januar – septembar 2022. godine u odnosu na isti period 2021. godine, ono karakteriše smanjenje broja izvršenih krivičnih djela, koji su za 354 djela ili 3,07 posto manje.

Istovremeno, u oblasti javnog reda i mira evidentirano je za 42,48 posto manje slučajeva, te za sedam posto manje napada na ovlaštena službene osobe.

Međutim, u istom periodu za jedan posto povećan je broj saobraćajnih nesreća.

Poseban osvrt tokom sastanka je bio na protekli izborni proces.

S tim u vezi, istaknuto je da je sigurnosna situaciju povodom održanih izbora u Bosni i Hercegovini na zadovoljavajućem nivou obzirom da su sve policijske agencije u FBiH koordinirano djelovale u poduzimanju aktivnosti iz svoje nadležnosti, u osiguranju adekvatnog odgovora na prijetnje ispravnosti i integriteta proteklih izbora.

Razgovarano je i o tehničkom sporazumu između FUP-e i uprava policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, o saradnji u vezi formiranja jedinstvene “Zbirke neriješenih slučajeva” za krivična djela izvršena po N.N. počiniteljima na području FBiH kroz sistem EVOFINDER.

Također, napravljen je osvrt na problematiku maloljetničke delinkvencije u pogledu potrebe za obukom što većeg broja policijskih službenika zbog velikog odliva već educiranog kadra, a kako bi se osiguralo stručno postupanje prema maloljetnim osobama uz poštivanje odredbi Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Pored navedenog, na sastanku su inicirane aktivnosti na razvoju i uspostavi jedinstvene baze podataka inostranih registarskih tablica na području FBiH, a što bi policijskim agencijama znatno olakšalo rad prilikom identifikacije vlasnika/korisnika vozila.

Drugog dana sastanka pridružili su se Michael Haner, predstavnik OHR-a, direktor Matan Meyer iz Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i provođenje zakona (INL) Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Dijana Stevanović i Aida Duraković ispred Delegacije Europske komisije u Bosni i Hercegovini, te Monnot Cecile Roselyne Renee i Cosimo Rizzello ispred EUFOR-a.

Također, pridružili su se policijski atašei i to Peter Vallaste – nordijski policijski ataše, Denis Erak – policijski ataše Republike Hrvatske u BiH, Philippe Gangloff – ataše za unutrašnju sigurnost Republike Francuske u BiH, Lukas Kepic – policijski ataše Ambasade Republike Češke u Republici Srbiji.

Predstavnik OHR-a Haner je na navedenom sastanku istaknuo podršku Ureda visokog predstavnika policijskim strukturama u Bosni i Hercegovini koje se svakodnevno sa svojim resursima bore protiv svih vrsta kriminala i spremni su pružiti pomoć u onim segmentima koji su potrebni policijskim agencijama u državi.

Novoimenovani direktor Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL) ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Matan Meyer, izrazio je spremnost pružanja pomoći kako policijskim agencijama u državi, tako i svim institucijama koje zajedničkim snagama sukobljavaju se sa izazovima koji pred njih stavlja kriminalno djelovanje pojedinaca ili grupa.

Stevanović ispred Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini ukratko je predstavila Poglavlje 24 „pravda, sloboda i sigurnost„ Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH za 2022. godinu, saopćeno je iz FUP-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo